avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediul medical

Buna ziua, o intrebare la dvs.. Angajatorul nu vrea sa-mi mai plareasca concediul medical pe motiv ca nu mai are bani. Ce solutie legala am ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:11, 26 Aprilie 2018
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Va multumesc mult. O sa merg la CAS sa fac o sesizare. O zi frumoasa....
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
Adrian Pana, utilizator
Perfect, te duci la ITM si acolo sa spuna acelasi lucru.
Pentru ce sa mai mearga la ITM?
Am avut fractura platou genuchi stang cuminutiv+ autogrefa din soldul stang. A fost accident in timpul muncii. Angajatorul nu a anuntat ITM-ul si a promis ca pe toata durata convalescentei va plati salariul. Accidentul si opetatiile au fost in Octombrie 2017. Am avut concediul medical 183 zile cu prelungire de 90 zile. Cred ca trebuie sa merg si la ITM
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2018
Adrian Pana, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea să îmi mai plătească concediul medical în urma unui accident de munca nedeclarat. ce soluții am, și ce demersuri pot face? Adrian Pana Adrian Pana Buna ziua. Am suferit un accidenr de munca in Octombrie 2017, sunt in concediul medical pana in iulie 2018. Problema este ca angajatorul nu mai vrea sa ... (vezi toată discuția)
Refuzul anagajtorului de a plătii concediul medical de 100% 1984a 1984a Bună ziua Am următoarea problemă cu angajatorul meu. Am suferit un accident casnic soldat cu o fractură de cot.În urma acestui accident am intrat în ... (vezi toată discuția)