Buna ziua! as dori sa aflu daca in cazul in care intr-un accident auto soldat cu trei victime ,una dintre victime ramane cu o infirmitate permanenta (pierde un ochi),la ce pedeapsa se poate astepta autorul accidentului, care sunt drepturile celui vatamat si care este procedura de rezolvare a incidentului ?Multumesc!
Sunt savarsite trei infractiuni de vatamare corporala din culpa.
Dintre care una in varianta agravata, urmarile sunt cele prevazute in art 182 (infractiunea de vatamare corporala grava).
Iata ce aminteste continutul legal al infractiunii:
Vatamarea corporala din culpa
Art.184 - (1) Fapta prevazuta la art. 180 alin. (2) si (2 ), care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta in art.181, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoarea de la o luna la 3 luni sau cu amenda. (2) Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute in art. 182 alin. (1) sau (2), pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(3) Cand savarsirea faptei prevazute in alin. (1) este urmarea nerespecatarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevazuta in alin. (2) daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(4 ) Daca faptele prevazute la alin (3) si (4) sunt savarsite de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 3 ani, in cazul alin. (3) si inchisoarea de la unu la 5 ani, in cazul alin. (4). (5) Pentru faptele prevazute in alin. (1) si (3), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca va impacati cu partile vatamate(impacarea e un act personal , nu opereaza in rem , cu privire la fapta), e inlaturata raspunderea penala a dumneavoastra.
Este vorba despre vatamare corporala din culpa, iar pedeapsa se va stabili in functie de particularitatile spetei si de probele administrate - cel vatamat poate face o plangere penala in cadrul careia va stabili si valoarea despagubirilor materiale si morale (care va fi destul de mare, avand in vedere infirmitatea permanenta), instanta fiind cea in masura sa se pronunte in final!
eu sunt parte vatamata .Deci ,fara plangere penala ,actiunea nu se va pune in miscare din oficiu? in ce termen poate fi introdusa actiunea penala?
Mai am inca o intrebare , am dreptul din partea celui care a provocat accidentul de pensie viagera?
Astfel cum prezentati faptele si cum bine v-a sfatuit d-na avocat Stoica si cum rezulta din incadrarea juridica,este necesara existenta unei plangeri prealabile.
Instanta il poate obliga pe faptuitor(inculpat) la plata unei pensii de intretinere catre persoana vatamata ,pana la incetarea starii de nevoie,avand in vedere faptul ca lipsa unui ochi va afecteaza capacitatea de munca.
Daca munciti totusi,exista si posibilitatea ca inculpatul sa poata fi obligat la plata unei pensii de intretinere ,care consta in diferenta dintre veniturile pe care le-ati realizat inainte de survenirea infirmitatii si veniturile pe care le realizati in prezent.
eu sunt parte vatamata .Deci ,fara plangere penala ,actiunea nu se va pune in miscare din oficiu? in ce termen poate fi introdusa actiunea penala?
Mai am inca o intrebare , am dreptul din partea celui care a provocat accidentul de pensie viagera?
O sa o cheme politia sa o intrebe daca face plangere penala.
Incercati sa o rezolvati cat mai repede.