avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport.

Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat la notar ca nu vor sa faca parte la nimic casa sau teren.Intrebarea mea este daca dupa moartea unuia dintre socri se poate ataca acest contract de donatie cu scutire de raport din partea lor?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:46, 3 Mai 2018
Păi nici nu aveau cum să semneze un astfel de act cât timp părinții trăiesc. Un astfel de angajament ar fi constituit un pact asupra unei mosteniri viitoare și este lovit de nulitate absolută.
Da, pot solicita reductiunea donatiei prin instanța, in masura in care le este încălcată rezerva succesorala.
Multumesc pentru raspuns.Imi mai poti spune te rog despre rezerva succesorala cum poate fi încălcată?
Rezerva succesorala este acea parte din mostenire mostenirea unei persoane la care moștenitorii rezervatari au dreptul in temeiul legii și împotriva voinței defunctului manifestată prin donații sau testamente.
Mai exact, o persoană poate face donatie/testament oricui dorește, cu condiția să respecte această cota stabilită de lege în favoarea copiilor.
Altfel, donație este supusă reductiunii, ca fiind excesivă. Sau in termeni populari "atacata".
Dacă donatorul mai are si alte bunuri din care copiii să își satisfacă această rezerva succesorala, donația este cât se poate de sigura.
În cazul dvs, rezerva succesorala a fiecărei surori este de 1/6.
Așadar, daca cumnatele dvs se "sucesc" si ajung să fie suficient de determinate incat să cheltuiască pentru a deschide un proces, pentru onorariul avocatului, taxa judiciară, taxa de timbru, onorariu expert, o pot face in termen de 3 ani.
Art 1095 din Codul civil
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.


Daca se lasa cu procese, finalizate cu castig...
Art. 1097 din Codul civil
Efectele reducţiunii
(1) Reducţiunea are ca efect ineficacitatea legatelor sau, după caz, desfiinţarea donaţiilor în măsura necesară întregirii rezervei succesorale.

(2) Întregirea rezervei, ca urmare a reducţiunii, se realizează în natură. (Adică se partajeaza fizic imobilul)

(3) Reducţiunea se realizează prin echivalent (adica prin plata unor sume de bani proporționale rezervei), în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii, donatarul(soția si dvs) a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale (drept de uzufruct, uz, abitatie, servitute etc) precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.

(4) Când donaţia supusă reducţiunii a fost făcută unui moştenitor rezervatar (cum e cazul soției, ca fiica) care nu este obligat la raportul donaţiei (asa cum a fost specificat in act), acesta va putea păstra în contul rezervei sale partea care depăşeşte cotitatea disponibilă. (Adica cumnatele își primesc rezerva, iar soția si dvs veti păstra ceea ce depășește aceste cote)


Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)
Mostenire janinasalvastru janinasalvastru daca bunicii mei imi lasa mostenire pe baza de tastament o casa acel testament poate fi atacat in instanta de cineva (sora mamei mele in acest caz)? dar ... (vezi toată discuția)