avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... PFA alpinist utilitar
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

PFA alpinist utilitar

buna ziua! Recent am deschis un PFA pe baza unui atestat de alpinism utilitar, cu codurile CAEN urmatoare: 8122, 4334, 4399. Doresc sa stiu ce trebuie sa fac ca sa fiu in legalitate, ce autorizari imi sunt necesare, la ce institutii ale statului trebuie sa merg, ca sa pot sa fac un prim contract de spalare de geamuri cu un beneficiar si sa nu am surprize. Mentionez ca lucrez singur fara angajati sau colaboratori in Constanta.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:40, 18 Mai 2018
Printre alte declaratii pe propria raspundere date la inregistrarea firmei la Registrul comertului ati dat declaratia si ca sunt indeplinite conditiile dpvd al securitatii si sanatatii in munca si la cerere ati intrat in posesia certificatului constatator care va da dreptul (fara alta autorizatie din partea ITM) pentru a presta activitatea de alpinist utilitar.
Puteti fi verificat in orice moment de ITM asupra modului cum respectati reglementarile in domeniul ssm si pentru nerespectarea acestora sa fiti amendat contraventional sau sa vi se sisteze activitatea.
Trebuie sa respectati prevederile HG nr. 1146/ 2006 Cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în munca de către lucrători a echipamentelor de munca.
In activitatea de alpinism utilitar nu puteti desfasura activitate singur.
Gasiti informatii detaliate aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Singurele prevederi din legislatia privind securitatea si sanatatea in munca care fac referire direct la activitatea pe care o desfasurati se gasesc in HG 1146/2006 asa cum v-a indicat si domnul Popa Gheorghe mai sus.
In rest se aplica prevederile si cerintele generale de SSM
HG 1146/2006
4.4. Dispozitii specifice de utilizare a tehnicilor de acces şi de pozitionare cu ajutorul frânghiilor
4.4.1. La utilizarea tehnicilor de acces şi de pozitionare cu ajutorul frânghiilor trebuie respectate urmatoarele conditii:
a) sistemul trebuie sa cuprinda cel putin doua frânghii ancorate separat, una constituind mijlocul de acces, de coborâre şi de sprijin (frânghia de lucru), iar cealalta, mijlocul de asigurare (frânghia de securitate);
b) lucratorii trebuie sa fie dotati cu o centura complexa adecvata, sa o utilizeze şi sa fie legati prin intermediul acesteia de frânghia de securitate;
c) frânghia de lucru trebuie sa fie prevazuta cu un mecanism de coborâre sau de urcare sigur şi sa cuprinda un sistem autoblocant care sa impiedice caderea utilizatorului in cazul in care acesta pierde controlul mişcarilor. Frânghia de securitate trebuie sa fie echipata cu un dispozitiv mobil de oprire a caderii, care insoteşte lucratorul in timpul deplasarii;
d) uneltele şi celelalte accesorii pe care le utilizeaza un lucrator trebuie sa fie legate de centura complexa sau de scaunul lucratorului ori sa fie ataşate printr-un alt mijloc adecvat;
e) lucrul trebuie sa fie corect organizat şi supravegheat, astfel incât lucratorul sa poata sa primeasca imediat primul ajutor in caz de accident;
f) lucratorii in cauza trebuie, in conformitate cu art. 10 din hotarâre, sa beneficieze de o instruire adecvata şi specifica operatiilor avute in vedere, in special in privinta procedurilor de salvare.
4.4.2. In conditii exceptionale in care, tinând cont de evaluarea riscurilor, utilizarea unei a doua frânghii ar conduce la un lucru mai periculos, poate fi permisa utilizarea unei singure frânghii in conditiile in care au fost luate masurile adecvate pentru asigurarea securitatii, in conformitate cu legislatia şi/sau cu practicile nationale.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
inspectorSSM, utilizator
normele sunt cunoscute si detin atestat de alpinist, problema se pune strict daca mai am nevoie de autorizatii si avize pentru a m-a apuca de munca deindata. Pe la ce institutii ale statului ar mai trebui sa merg daca mai trebuie... NU STIU DACA SUNT IN LEGALITATE IN CAZ DE CONTROL, daca ma apuc de munca in coarda doar cu ce am de la onrc sau mai trebuie mers la primarie etc.
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Conform normelor de protectia muncii dumneavoastra trebuie sa bifati, la fiecare contract, urmatoarele aspecte pentru fi in legaliate in caz de control:
Art. 6. - Operatorii angajati pentru executarea unor lucrari de alpinism utilitar, trebuie sa fie selectionati astfel ca sa indeplineasca simultan, urmatoarele conditii minime:
a) sa fi implinit varsta de 18 ani la data angajarii;
b) sa aiba o stare de sanatate corespunzatoare, aptitudini si capacitati neuropshice verificate si atestate in urma unui examen medical;
c) sa nu depaseasca varsta de 35 de ani, care se poate decala la 45 de ani, in urma avizului medical de specialitate;
d) sa posede o experienta de mers si de orientare pe munte de minimum 2 ani.
Art. 16. - Echipa de alpinism utilitar trebuie formata din cel putin doi operatori din care unul desemnat a fi sef de echipa, iar altul loctiitorul acestuia
Art. 18. - In alpinismul utilitar este interzisa deplasarea sau lucrul individual (solitar).
Art. 19. - In caz de forta majora (accident, calamitate sau avarie) se admite deplasarea individuala a unui operator, in scopul salvarii celorlalti membrii ai echipei de lucru. Acest operator trebuie sa aiba asupra sa mijloace de comunicare - semnalizare (radio, lanterne etc.) in stare de functionare.
Art. 21. - Seful de echipa sau loctiitorul acestuia trebuie sa repartizeze operatorii, pe toata durata programului de lucru, in functiile de cap la coarda, secund si participanti. Rolul operatorilor in cadrul echipei se poate schimba de-a lungul ciclurilor de lucru, cu conditia ca durata lucrului la inaltime, pentru fiecare operator, sa nu fie mai mare de 6 ore/schimb.
Art. 26. - Toti operatorii alpinisti care lucreaza la inaltime vor fi supusi examenului medical periodic, la intervalul si examinarile clinico-functionale in functie de caracteristicile locului de munca amplasat la inaltime.
Concluzii:
- sa aveti certificat medical valabil, emis de un cabinet de medicina muncii cu mentiunea apt pentru lucrul la inaltime;
- nu aveti nevoie de alte autorizatii sau avize pentru inceput;
- nu aveti voie sa lucrati singur, nici macar la spalat geamuri
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Dana Gelea
Normele specifice ssm (de protectia muncii, cum le numiti dvs.,inclusiv cele pentru alpinism utilitar nr. 70) au fost abrogate de Legea ssm nr. 319/ 2006. Sunt in vigoare doar Cerintele minime de securitate si sanatate in munca la care am facut referire in mesajul meu anterior - anume HG nr. 1146/ 2006.
Orientativ, vechile norme specifice pot fi utilizate pentru intocmirea instructiunilor proprii ssm.
@pfa alpinist
In mesajul meu anterior am precizat in ce conditii puteti desfasura activitatea cu referire la certificatele constatatoare de la RC.
Activitatea dvs. trebuie declarata la fisc si la primarie - taxe si impozite, nu pentru autorizare, ci pentru stabilire impozite si taxe.
In plus, pentru a putea desfasura activitate de alpinist utilitar, lucratorii trebuie sa detina fisa de aptitudine emisa de medicul specialist de medicina muncii (incheiati ca PFA un contract de prestari servicii medicale cu acesta) in urma examinarii medicale a dvs. si a salariatilor dvs. (dupa cum am mentionat anterior, nu puteti desfasura activitatea de alpinist utilitar, singur, ci doar in echipa) conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
Fişa 123. Muncă la înălţime
Prin lucru la înălţime se înţelege activitatea desfăşurată la minimum 2 m măsuraţi de la tălpile picioarelor lucrătorului până la baza de referinţa naturală (solul) sau orice altă bază de referinţă artificială, bază faţă de care nu există pericolul căderii în gol.
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii
- testarea acuităţii vizuale, câmpul vizual
- audiogramă
- examen psihologic - la indicaţia medicului de medicina muncii
- ECG
- glicemie
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- testarea acuităţii vizuale, câmpul vizual - anual
- ECG - anual
- glicemie - anual
- audiogramă - anual
- probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii - anual
- examen psihologic - la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- epilepsie
- boli psihice manifeste
- boli cronice ale sistemului nervos
- surditate şi hipoacuzie severă bilaterală
- tulburări de echilibru
- dizartrie
- afecţiuni musculoscheletale care împiedică prehensiunea, statica sau echilibrul
- hipertensiune arterială, formă medie sau severă
- boală cardiacă ischemică
- insuficienţă cardiacă
- disfuncţie ventilatorie medie sau severă, indiferent de cauza generatoare
- forme severe de tulburări endocrine
- obezitate grad II
- diabet zaharat decompensat
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la un ochi şi sub 0,7 la celălalt ochi fără corecţie sau sub 0,7 la ambii ochi fără corecţie optică suficientă (diferenţă de corecţie optică >3D între ochi)
- miopie peste -3D cu astigmatism care să nu depăşească 2D cyl
- glaucom cu unghi închis neoperat
- glaucom cu unghi deschis (diagnosticat anterior)
- dezlipire de retină (inclusiv postoperator)
- afachie
- îngustarea periferică a câmpului vizual mai mare de 20 grade, în cel puţin 3 cadrane la AO
- retinopatie pigmentară confirmată (prin adaptometrie sau EOG)
- nistagmus
- orice afecţiune oculară acută şi evolutivă până la vindecare şi reevaluare funcţională vizuală
- vârstă sub 18 ani.

Alte discuții în legătură

Alpinist utilitar dodo_oltean@yahoo.com dodo_oltean@yahoo.com Am cautat si nu am gasit nimic,poate ma indrumati unde trebuie sa caut sau imi expilcati cum sta problema,Stagiul de pensionare pentru un alpinst ... (vezi toată discuția)
Lucrul la înălțime George915 George915 Bună ziua. Pentru lucrul la o înălțime de aproximativ 3-4 metri, pentru care este necesar folosirea unei scări , este necesar un echipament de ... (vezi toată discuția)
Lucrul la inaltime floriontehnic floriontehnic BUNA ZIUA ! CARE ESTE ACTUL NORMATIV CARE ADMITE LUCRUL LA INALTIME PERSOANELOR CU VARSTA MAI MARE DE 55 ANI? (vezi toată discuția)