avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ture 24 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ture 24 ore

Daca lucrez in ture 24 ore cate zile libere am dreptul legal,dupa servici?
Am dreptul la plata spor noapte si spor sarbatori daca tura cade in sarbatoare cu zi libera legala?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:25, 23 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatia nu prevede ture de 24 de ore ... Astfel:
- salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
- în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.

1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Sporul de noapte nu este obligatoriu si in caz de acordare trebuie sa fie indeplinite anumite conditii de salariatul respectiv.

art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
dar cate ore consecutive poate lucra un salariat,prevede legislatia?e legal sa lucrezi 24 ore consecutiv,fara pauza?
pai in tura de 24 ore sunt ore de noapte de la 22 la 6...si am 10-11 ture /luna...
trebuie sa fii in mare eroare sa pui la egalitate o ora de lucru (7,4 lei/ora net) cu 25% din salar(spor noapte)...
poate cineva sa mi raspunda exact la ce am intrebat?
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
Vulturudac, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Programul de genul 24/48, 24/72 nu exista prevazut strict in legislatie....insa;

Codul Muncii
Art. 112.
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
.....

Art. 113
....
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Vulturudac
In mediul privat turele de 24/48, etc nu sunt legale. Desi se practica acest mod de lucru nu este legal.
Va multumesc pt raspuns,asta vroiam sa stiu.

Eu in 2 servicii de 24 ore am adunat deja 48 ore ,deci cu 8 ore peste limita legala,nu mai vb cand am 3 servicii de 24 h /sapt...si mai au pretentia patronii ca a 2 a zi libera sa mergi la suplimentare,cu acordul tau,altfel iti da concediu in noiembrie,daca l ceri in august...
unde pot face petitie sa se schimbe situatia,sa se legalizeze turele astea de 24 ore,sa inceteze batjocura asta profitabila pt patroni?la ceva comisie din parlament care are legatura cu domeniul in care lucrez-paza-sau cu domeniul muncii si prot sociale? ca la itm daca te duci si reclami e ca si cum ti ai da demisia si nu se schimba nimic...

Alte discuții în legătură

Pontaj paznic unitate scolara geoo83 geoo83 Orele de lucru ale paznicilor din scoala se face in ture 12/24 - 12 /48. Va rog sa -mi spuneti care este numarul orelor de liber cu care vor fi compensati ... (vezi toată discuția)
Munca pe ture in zilele de sarbatoare si pe timp de noapte IrinaDu IrinaDu Buna ziua, Lucrez la un provider de internet cu un program de ture 12/24, 12/48 ( de la 7:00 la 19:00, urmatoarea zi de la 19:00-7:00 dupa care liber 48 de ... (vezi toată discuția)
Munca in ture departament paza dragonu89 dragonu89 Buna ziua,as dori sa stiu,daca potrivit codului muncii ,si aici ma refer in domeniul de paza,la o tura de 8 ore intre 22:00/06:00 nu ar fi normal sa am 24 de ... (vezi toată discuția)