avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Restaurant cu sistem de evacuare/hota zgomotoasa si ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Restaurant cu sistem de evacuare/hota zgomotoasa si mirosuri neplacute

Buna ziua,

Locuiesc la etajul patru, intr-un bloc de patru etaje. In cladirea invecinata (parter + etaj + mansarda), la aproximativ cinci metri departare functioneaza un restaurant in regim de catering.
In urma cu trei ani au instalat un sistem de evacuare/hota pentru evacuarea fumului/mirosului/vaporilor de ulei care probabil ca rezulta in urma procesului de gatire.
Iesirea sistemului de evacuare s-a facut la nivelul etajului unu (si atat), si dupa aproape doi ani de insistente au ridicat tubulatura putin peste etajul trei, deci toate mirosurile si tot fumul si toti vaporii de ulei sunt evacuate la nici cinci metri de balcon si de ferestre.
In urma cu cateva luni au mai montat inca un sistem de evacuare, langa primul, mai mare si mai puternic, putin mai inalt decat primul, dar si aici apare problema cu mirosul si fumul.
Pe langa fumul si mirosul greu de suportat (nu avem nici o sansa sa deschidem geamul) ventilatarele sunt si zgomotoase. Fiecare sistem are ventilatorul lui, montat pe peretele exterior. Ele functioneaza sapte zile pe saptamana de la ora 7:00 pana la ora 23.
S-au facut numeruase sesizari, dar de fiecare data cand s-a venit in control reduceau turatia sau opreau ventilatoarele. Legat de miros, agentii au spus ca nu au cum sa il cuantifice, deci nu au ce face in aceasta privinta.

Doresc sa intreb urmatoarele:
Este nevoie de autorizatie de constructie sau de orice aprobare pentru a monta un asemenea sistem? Nu vorbim aici de o hota de bucatarie; tubulatura sistemului cel mare are in jur de 50cm in diametru. Cel mic 30cm.
Cum pot afla daca a fost emisa autorizatie de constructie pentru sistemele de evacuare respective?
Are nevoie un astfel de restaurant care functionieaza in regim de catering sa faca dovada locurilor de parcare necesare masinilor cu care livreaza produsele? Ei folosesc cel putin 15 masini, care sunt parcate in fata restaurantului pe o portiune de drum in care este interzisa oprirea, blocand o banda de curculatie. In plus in zona sunt foarte putine locuri de parcare, toate fiind cu abonament si ocupate.

Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:31, 2 Martie 2020
1-Pentru neajunsurile generate de miros,sesizati oficial garda de mediu
2-Pentru ocuparea fara drept legal a domeniului public cu vehicule daca detineti probe rezonabile sesizati oficial politia rutiera
Cosul/ hota de evacuare de care amintiti este de fapt un sistem de ventilatie de evacuare din spatiile destinate pregatirii mancarii. Acest gen de sisteme de ventilatie se calculeaza si se intocmeste proiect care trebuie sa detina toate avizele necesare.
Cosul de evacuare la aceste sisteme se proieceaza la o inaltime corespunzatoare peste cota cea mai inalta a zonei, tinand cont de curentii de aer si de debitul de evacuare a gazelor esapate in atmosfera. Ventilatoarele trebuie sa fie silentioase si montate pe pufere care sa preia vibratiile. Pe gurile de evacuare se monteaza sisteme care atenueaza zgomotul, respectiv neutralizeaza gazele.
Pentru functionarea legala, respectiva firma de catering trebuie sa detina autorizatie de la primarie, care se obtine in baza cererii formulate de firma. La cerere se anexeaza proiectul tehnic al firmei de catering inclusiv al sistemului de ventilatie de evacuare.
Autorizatia se emite de catre primarie in baza cererii, proiectului si a avizului locatarilor. Solicitati la primarie, in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa va comunice documentele in care s-a emis autorizatia de functionare si daca a fost anexat avizul notarial al vecinilor.
Pentru zgomot si poluarea zonei puteti sesiza Agentia teritoriala de mediu, pentru zgomot, poluare si disconfort creat locatarilor puteti sesiza Directia judeteana de sanatate publica, Pentru risc de incendiu si/ sau explozie puteti sesiza IJSU-psi. Sesizarile se depune in scris, cu nr. de inregistrare/ data. De preferat sa fie semnate de toti locatarii deranjati de zgomot si/ sau poluarea cu fum, mirosuri, etc.
Puteti contacta o firma autorizata de catre Ministerul muncii si Ministerul sanatatii pentru a efectua determinari de noxe. Gasiti pe internet astfel de firme sau pe site-ul Inspectiei muncii. Contracost, aceste firme va pot elibera buletine de determinare noxe (zgomot, vibratii, fum, etc.).
Daca in urma controalelor in teren ale institutiilor statului nu se rezolva problemele si nu va intelegeti pe cale amiabila cu respectiva firma, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei de catering.
Pentru blocarea unui sens de circulatie puteti sesiza politia, in scris, cu nr. de inregistrare/ data si cere primariei sa monteze in zona panouri cu "parcarea interzisa" si "oprirea interzisa".

POPA GHEORGHE a scris:

... Acest gen de sisteme de ventilatie se calculeaza si se intocmeste proiect care trebuie sa detina toate avizele necesare.
Cosul de evacuare la aceste sisteme se proieceaza la o inaltime corespunzatoare peste cota cea mai inalta a zonei, tinand cont de curentii de aer si de debitul de evacuare a gazelor esapate in atmosfera.
...
Pentru functionarea legala, respectiva firma de catering trebuie sa detina autorizatie de la primarie, care se obtine in baza cererii formulate de firma. La cerere se anexeaza proiectul tehnic al firmei de catering inclusiv al sistemului de ventilatie de evacuare.
Autorizatia se emite de catre primarie in baza cererii, proiectului si a avizului locatarilor. Solicitati la primarie, in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa va comunice documentele in care s-a emis autorizatia de functionare si daca a fost anexat avizul notarial al vecinilor.
...


Multumesc pentru raspunsuri.

Puteti sa ma indrumati catre textele in care se prevede ceea ce am citat mai sus legat de proiectarea si executarea sistemelor de ventilare?
Cererea de de comunicare a documentelor mentionate se face in baza legii 544/2001 (accesul la informatii de interes public)?

Avand in vedere ca peste drum sunt blocuri de 10 etaje, imi este tot mai clara ilegalitatea insalatiei.

In legatura cu parcarile neregulamentare am sesizat deja politia locala, care se ocupa de proleme legate de parcari ilegale, si au sanctionat masinile parcate necorespunzator. Dar fiind multi angajati (in jur de 70 conform ANAF), reusesc ca mute masinile imediat ce vin politistii locali. Acestia aplicand sanctiuni doar masinilor ramase, care nu au legatura cu restaurantul.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
macgyverx86, utilizator
Proiectul unei instalatii de ventilatii, inclusiv avizele de specialitate se face/ se obtin in baza normativelor de proiectare pe care trebuie sa le respecte fiecare firma autorizata.
Informatiile cereti in baza OG nr. 27/ 2002 art.8 si deschideti actiune in instanta de contencios administrativ conform prevederilor Legii nr. 544/ 2004 daca nu primit raspuns in termen de 30 de zile calendaristice.
Mulțumesc din nou pentru răspunsuri.

În speranța că va fi de ajutor, o sa revin cu informații, pe masura ce ele apar.

Alte discuții în legătură

Cos gaz/fum amplasament legal AvocatAsk AvocatAsk Buna ziua, Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de locatari. La parterul blocului s-a deschis recent un fastfood care a instalat un cos de de evacuare ... (vezi toată discuția)
Instalatie de ventilare care scoate zgomot ciubi28 ciubi28 Problema mea suna cam in felul urmator: un proaspat restaurant, deschis, a instalat un sistem ... (vezi toată discuția)
Miros de fast food Claudiu333 Claudiu333 Buna seara am un spatiu cu destinatie fast food spatiul este spatiu comercial de la infiintarea blocului . Si am o problema cu un vecin pe subiectul miros . De ... (vezi toată discuția)