avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pensii private - mostenire - cote de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pensii private - mostenire - cote de mostenire

Sotul meu a decedat, fiind inscris la cele doua tipuri de pensii private:
1. Pilonul II - Pensia privata dar optionala nu cea obligatorie (intrucat la data aderarii avea peste 35 de ani).
2. Pilonul III - Pensia facultativa.
Conform art. 341 din Codul civil, eu consider (si notarul de altfel tot asa a inteles cand a intocmit certificatul de mostenitor) ca aceste pensii sunt bunuri comune, citez: ,, Veniturile din munca, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie in cadrul asigurarilor sociale si altele asemenea, precum si veniturile cuvenite in temeiul unui drept de proprietate intelectuala sunt bunuri comune, indiferent de data dobandirii lor, insa numai in cazul in care creanta privind incasarea lor devine scadenta in timpul comunitatii".
Acum cei de la fondul de pensii vin si spun ca nu sunt bunuri comune, cele doua fonduri, ca potrivit art. 48 din Legea 411/2004 si art. 78 alin. 4 din Legea 204/2006, citez:,,Participantul este proprietarul activului personal din contul sau".
Ei bine deci cum e? Ptr ca in functie de bun comun sau nu, se stabilesc cotele ce revin mostenitorilor. Adica eu ca sotie supravietuitoare si fiul sotului meu.

Alte discuții în legătură

Succesiune-fiica din prima casatorie a defunctului si sotie supravietuitoare Luiza35 Luiza35 Buna dimineata! Tatăl meu a decedat de curând,pe 12 aprilie si vreau sa fac succesiunea. Suntem doua mostenitoare, eu fiica, din prima căsătorie si a ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj bunuri mobile AlexandruStefanuca AlexandruStefanuca Buna ziua. Ma aflu intr-un proces de divort si stiu ca toate bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart egal ambilor soti. Pot eu cere un % anumit din ... (vezi toată discuția)
Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de ... andreianca andreianca Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de retragere sotia in periada casatoriei cum se impart la mostenire? Sotul are trei copii dintr-o ... (vezi toată discuția)