avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROI- obligativitate si aducere la cunostina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROI- obligativitate si aducere la cunostina

Buna ziua,

Probabil ca s-a mai discutat acest subiect dar vreau sa fiu sigura.

1. Cand este obligatorie existenta ROI-ului?
2. Cum este adus la cunostinta angajatilor: prin afisare sau poate fi si semnat? Care e metoda este cea mai sigura pentru a nu fi contestat ROI-ul?
3. Temeiul legal

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:05, 4 Noiembrie 2009
Codul muncii
Art. 259. - (1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.

Art. 262. - (1) Întocmirea regulamentului intern la nivelul fiecărui angajator se realizează în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.
(2) În cazul angajatorilor înfiinţaţi după intrarea în vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data dobândirii personalităţii juridice.
art.257 ----262 codul muncii - baza legala

CAPITOLUL 1 - Regulamentul intern
Art. 257. [întocmirea]
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 258. [elemente de conţinut]
Regulamentul intern cuprinde cel puţin următoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi al salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice.
Art. 259. [informarea salariaţilor]
(1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
Art. 260. [modificarea]
Orice modificare ce intervine în conţinutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute la art. 259.
]Art. 261. [controlul legalităţii]
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Art. 262. [obligativitatea]
(1) Întocmirea regulamentului intern la nivelul fiecărui angajator se realizează în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.
(2) În cazul angajatorilor înfiinţaţi după intrarea în vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data dobândirii personalităţii juridice.
Buna ziua.
Observand cele scrise mai sus am indraznit sa intervin si eu cu o intrebare referitoare la corectitudinea ROI.
Este normal ca intr-un ROI sa fie trecut un nr.de 51 de obligatii ale salariatiilor,printre care obligatii de genul:
-TOTI angajatii sunt OBLIGATI la SEMNAREA prezentului ROI;
-TOTI angajatii sunt OBLIGATI sa OBSERVE si sa respecte regulile impuse de companie;
-TOTI angajatii trebuie sa fie imbracatii frumos si placut;
-Salariatii nu au voie sa fumeze decat in spatiile special amenajate;(dar aceste spatii nici nu exista :O)
-TOTI angajatii TREBUIE sa respecte si sa fie de acord cu deciziile conducerii in ceea ce priveste munca repartizata.
si multe altele de acest gen iar la obligatiile angajatorului fiind trecute doar 4 obligatii care dupa parerea mea sunt tot in beneficiul lor.
De asemenea si drepturile salariatiilor sunt foarte putine(4 la nr) drepturi care ii revin acestuia obligatoriu prin lege( dreptul la salarizare ptr. munca depusa,dreptul la C.O. anual, dreptul la asigurarea unui loc de munca potrivit pregatirii profesionale precum si nevoilor unitatii si dreptul la repaus saptamanal.
ROI a fost intocmit fara prezenta vreunui angajat si nu are in cuprins specificat nimic de genul ca salariatul ar avea dreptul sa instiinteze angajatorul de vre-un drepta al sau incalcat in acest ROI.

Sunt multe alte "neregulii" zic eu,in acest ROI si daca este cineva disponibil pentru oferirea unui ajutor,va pot trimite o copie a acestuia sa-mi spuneti daca acesta este intocmit legal si corect,sub acest ROI lucrand in continuare multi angajatii.

multumesc

leonora
ROI nu trebuie semnat de catre toti angajatii (este adoptat de angajator, in urma consultarii cu sindicatul/reprezentantii angajatilor) ci trebuie adus la cunostinta angajatilor.
ROI nu poate cuprinde dispozitii contrare codului muncii.
referitor la obligatia angajatilor la care faceti referire -"TOTI angajatii TREBUIE sa respecte si sa fie de acord cu deciziile conducerii in ceea ce priveste munca repartizata. ", e discutabila, deoarece repartizarea muncii se face avand in vedere atributiile fiecarui angajat stabilite prin fisa postului.

Si care este dovada mea ca a luat la cunostina ROI-ul daca nu il semneaza?

Alte discuții în legătură

Articolele din codul muncii care vorbesc despre roi ina_enache ina_enache Buna ziua Imi puteti spune care sunt articolele din Codul Mncii care vorbesc despre Regulamentul de ordine interioara, despre aplicabilitatea lui, ... (vezi toată discuția)
Regulament intern anne_david anne_david Buna ziua, ce formalitati trebuie intocmite pentru ca regulamentul intern sa fie legal? (inregistrare la ITM...) Multumesc (vezi toată discuția)
Ore reduse si spor de vechime Marcel_k Marcel_k Intr-o firma particulara se poate reduce programul de lucru la 7 ore la muncitori, iar la birouri program normal de 8 ore? In regulamentul de ordine ... (vezi toată discuția)