avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot să conduc în România cu permis american?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot să conduc în România cu permis american?

Nu posed permis romanesc ci doar american

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu puteti conduce in Ro cu permis SUA. Trebuie sa il preschimbati

Ordin nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti

Anexa nr. 3 - Lista cuprinzand statele care nu sunt membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere emitente de permise de conducere nationale ce pot fi schimbate fara examinarea sau testarea persoanelor posesoare ale unor astfel de permise
1. Canada
2. Republica Coreea
3. Republica Araba Egipt
4. Regatul Hasemit al Iordaniei
5. Japonia
6. Republica Libaneza
7. Republica Araba Siriana
8. Statele Unite ale Americii
9. Republica Turcia
10. Republica Populara Chineza*)

Conform celor mentionate mai sus , se poate sa preschimbati permisul de conducere american cu unul romanesc.

ACTE NECESARE


Actele care trebuie depuse personal la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent în vederea preschimbării sunt:

• cererea de preschimbare;

• fisa detinatorului permisului de conducere + o fotografie color 3x4cm/4x5cm;

• permisul de conducere eliberat de autorităţile străine (original + traducerea legalizată în limba română a acestuia);

• documentul de identitate al solicitantului (original + copie). Acesta poate fi:

- paşaportul, certificatul de înregistrare, permisul de şedere, cartea de rezidenţă în Romania, în cazul cetăţenilor străini;
- cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate, în cazul cetăţenilor români.

• fişa medicală (eliberată de o unitate medicală autorizată) care să conţină categoriile pentru care solicitantul e apt să conducă autovehicule (original + copie);

• certificatul de cazier judiciar;

• declaratie notariala pe propria răspundere a solicitantului din care să rezulte că:

- permisul auto depus spre preschimbare e autentic;
- titularul permisului nu are rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru*;
- titularul nu posedă alt permis de conducere naţional românesc/străin sau un duplicat al acestuia;
- nu a declarat pierderea/furtul acestuia la organele emitente/alte autorităţi în vederea eliberării unui nou document;
- nu i-a fost adusă la cunoştinţă anularea permisului de conducere/a dreptului de a conduce ori suspendarea/restricţionarea exercitării acestui drept.

• dovada plăţii contravalorii permisului (68 de lei).

În cazul persoanelor care nu se pot prezenta personal, cererea şi documentele pot fi depuse prin mandatar, cu procură specială. Procura trebuie să fie autentificată în ţară de către un notar public sau în străinătate de către misiunile diplomatice/oficiile consulare. sau prin avocat

Preschimbarea se face în cel mult 30 de zile.
Cred ca se poate conduce in România cu permis american însoțit și de INTERNAȚIONAL DRIVE PERMIT (IDR).... eliberat de AAA .contra cost $20+ 2 passport pictures .care este valabil in România pentru 1 an de zile.
PLEASE check link AAA. Com
Thank you
Eu conduc de fiecare data așa și este legal.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul dat de CABINET INDIVIDUAL AVOCATURA "STOEAN CARMEN" este nu numai incomplet, dar si fals in multe aspecte.

Cine doreste poate sa citeasca rezumatul de la finalul postarii care raspunde la intrebare pentru SUA.

Mai jos voi elabora un raspuns mai bun bazat pe ce am cercetat (nu sunt avocat, nu luati ca sfat legal ce scrie aici). Daca am posibilitatea voi adauga referinte la legislatia relevanta in vigoare si voi mentiona ce nu e clar explicat sau unde nu am gasit referinte.

In ceea ce priveste dreptul de conducere pe drumurile din Romania cu un permis emis in strainatate, este o ordonanta de urgenta care descrie niste reguli de baza pentru TOTI posesorii de permise de conducere nationale valabile, indiferent de cetatenie, rezidenta, resedinta, domiciliu etc.
Regulile acestea pot fi urmate de oricine, dar sunt complete pentru cei care au resedinta in strainatate, care vin in vizita prin Romania, turisti, etc.

Ordonanta care descrie complet legea este OUG 195/2002, dar ultimele modificari relevante sunt in OUG 69/2007.

In particular OUG 69/2007 articolul 83 descrie dreptul de a conduce.

La anexa 1 elaborez despre categoria de persoane care au dreptul de a conduce.
Ce drepturi de conducere au aceste persoane:

1: In cazul in care permisul este emis din:

- Uniunea Europeana
- un stat membru al conventiei asupra circulatiei rutiere (Viena 8 Noiembrie 1968) (detalii la anexa 2)
- un stat cu tratat de recunoastere reciproca a permiselor auto (detalii la anexa 2)

permisul e valabil si poate fi folosit fara restrictii.

2: Daca permisul vine dintr-un stat care nu e in categoriile de mai sus (SUA, Canada intra aici), aliniatul 2 spune ca trebuie sa ai un permis de conducere international (traducere: International Driving Permit).
Acest "permis" este usor de obtinut, pentru ca trebuie emis de aceasi tara care a eliberat permisul. In SUA se dau de AAA sau AATA (detalii: [ link extern ]
) si procedeul e rapid, costa putin si, cel mai important, nu trebuie sa interactionati cu birocratia romaneasca.
Permisul de conducere international serveste mai mult ca o traducere legalizata si nu am gasit legi care descriu sanctiunile in cazul in care nu il prezinti. Din ce am cautat, am vazut ca nu prea se pune in aplicare (firmele de inchiriat masini din Romania nu il cer si multi nu stiu ce e aia). Oricum, nu cred ca sanctiunea e penala din moment ce nu conduci fara drept de circulatie, dar asta nu e o informatie pe care o bazez pe legi, asa ca puteti cauta singuri ca sa va convingeti.

Acum ajungem la persoanele care au resedinta in Romania.

Conditiile pentru resedinta in Romania sunt descrise la Ordonanta 21/2014 articolul 23. In principiu, trebuie sa stai 185 zile din ultimul an calendaristic in tara sau sa te intorci regulat din ceva tari europene.
Cum spune aliniatul 1 din acest articol, cat si aliniatul 3 din art. 83 din OUG 69/2007, NUMAI ACESTE PERSOANE au dreptul sa isi preschimbe permisul si nu spune nicaieri ca au si obligatia sa o faca. Persoanele care "pot solicita" NU au obligatia sa o faca. Ce inteleg eu de aici este ca daca ai resedinta in Romania, dar a trebuit sa predai permisul romanesc in strainatate ca sa conduci acolo cu permis strain, cand te intorci in Romania este in interesul tau ca sa il preschimbi la loc cu unul romanesc, altfel conduci in regim "turistic" cum e mentionat mai sus. Daca nu am dreptate si sunt sanctiuni pentru ne-preschimbarea permisului va rog sa raspundeti cu sursa. Oricum, cei care nu au resedinta in Romania nu pot urma aceasta regula si contrar celor spuse de altii, au dreptul de a conduce in Romania (conform legilor mentionate mai sus).

======== ANEXE ========

Anexa 1: In OUG 69/2007, art. 83, aliniatul 1 se refera la toate persoanele care au permis national valabil (poate fi si strain) care indeplinesc conditiile de la art. 20 si art. 23 alin. 1.
In articolul 20, (cea mai recenta versiune am gasit-o la legea 203/2012) se specifica varsta minima pentru detinerea permisului si ceva dispozitii pentru vehicule speciale.
La art. 23 alin. 1, cea mai recenta versiune pe care am gasit-o e cea din Ordonanta 21/2014 care spune ca cei care au domiciliul sau resedinta in Romania pot solicita preschimbarea (pe larg explic mai incolo).
Cu alte cuvinte, orice persoana care are permis valabil, varsta corespunzatoare etc. inclusa in articolul 83.

Anexa 2: Statele care au semnat si/sau au ratificat in conventia de la Viena din 1968 sunt listate aici: [ link extern ]
Un rezumat util este si aici: [ link extern ]
SUA si Canada nu se afla pe lista.

In ceea ce priveste tratatele de recunoastere reciproca a permisului de conducere, din ce am cautat nu am gasit o lista oficiala, ci doar legi individuale care declara tratatele cu fiecare tara in parte. Cine vrea sa caute legea corespunzatoare tarii sale poate sa o faca, dar SUA si Canada nu sunt pe lista.
Lucrul acesta este confirmat de ambasadele aferente:
[ link extern ] /
[ link extern ]


======== REZUMAT ========

In concluzie, ca sa rezum (TLDR): cu permis strain AI DREPTUL DE A CONDUCE in Romania (daca ai > 18 ani). Pentru unele tari (printre care SUA si CANADA) iti trebuie un permis de conducere international (International Driving Permit) care se emite rapid, la pret accesibil, de institutii din tara care a emis permisul.
Preschimbarea permisului poate fi facuta DOAR de cei cu resedinta in Romania si este optionala.

Ca o adaugare, conducerea cu permis strain si romanesc e o contraventie de clasa a 4-a (OUG 195/2002 art. 102 alin. 1, punctul 8, echivalent cu itp expirat, carute neinregistrate etc.) si se sanctioneaza cu 9-20 puncte amenda. Conducerea fara permis se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani (art. 335 CP). Deci ai dreptul de a conduce.

Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2018
jd31, utilizator
poti.
trebuie ca in SUA sa obtii (in baza permisului american pe care il detii) un permis de conducere international. acesta, practic contine datele din permisul de conducere scrise in foarte multe limbi de circulatie mai mult sau mai putin raspandita. este valabil un an.
eu am folosit acest permis de conducere international (obtinut in baza permisului de conducere romanesc) impreuna cu permisul romanesc pentru a circula pe ruta, Romania, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Bielorusia, Ucraina, Romania.
In UE este suficient permisul national romanesc. tu, cu permis american, va trebui sa arati si cel international. preschimbarea trebuie facuta doar daca te stabilesti in afara SUA.

deoarece este bazat in reglementari internationale si in SUA conditiile de obtinere sunt aceleasi ca in Romania; permisul de conducere national in vigoare pe durata a cel putin un an, 2 fotografii, taxa de emitere platita.
permisul international este valabil doar insotit de permisul national in vigoare. la controale trebuie sa le arati pe amandoua
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
ana_panait, utilizator
Ce inseamna preschimbare. Eu doresc sa detin pe cel american si sa am unul in Romania. Nu ma deranjeaza sa dau examen din nou. Eu cel putin am inteles ca trebuie predat cel american cand se ridica cel romanesc.

Alte discuții în legătură

Preschimbare permis auto strain vs condus cu permis international ina80 ina80 Buna ziua! Lucrez intr-o corporatie cu multi expati, de nationalitati foarte diferite, cu sedere in România pe termen lung, in numele carora va adresez ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere international atalinna atalinna Un cetatean strain dintr-o tara non UE inca [u]nerezident in Romania [/u]poate conduce cu permisul de conducere obtinut in tara lui tradus in lba romana si ... (vezi toată discuția)
Pot sa detin doua permise de conducere? Dumxx Dumxx Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti ... (vezi toată discuția)