avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca fara certificat medical
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca fara certificat medical

In cazul unui accident de munca, victima a fost transportata la spital cu ambulanta. La spital victima a fost internta la urgenta si in acceasi zi a fost externata, fara a se elibera cerificat medical. Mai trebuie comunicat evenimentul la ITM? Sau se comunica initial evenimentul si ulterior o adresa prin care se informeaza ITM ca este incapacitate temporara sub sub 3 zile?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:18, 15 Iulie 2018
Trebuie sa mergi la medicul de medicina muncii al firmei tale si sa obtii un certificat medical care sa ateste cate zile de incapacitate temporara de munca ii acorda salariatului.
Fiind o chestiune medicala, eu zic sa o lasi la aprecierea medicului intreprinderii. (asa spune si AJOFM) ca sa stabileasca daca este accident de munca raportabil sau nu.
Medicul de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale nu are atributii in privinta emiterii de concedii medicale. In cazul de fata, doar medicul de la urgenta/ medicul de familie poate emite concediu medical.
Deoarece afectiunile medicale suferite in urma producerii evenimentului respectiv nu au necesitat internare, medicul nu a emis certificat medical nici macar pentru 1 zi.
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat la nivelul angajatorului pentru a se stabili cauze, responsabilitati si masuri pentru evitarea producerii unor evenimente similare, ulterior.
Nefiind indeplinite conditiile legale pentru inregistrare AM, firma va arhiva dosarul de cercetare a evenimentului produs.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-anexa 13 Comunicarea evenimentelor la ITM/ asigurator.
Ok, sa inlocuim cuvantul "certificat medical" cu cuvantul OPINIE MEDICALA. Formalismul asta ne omoara.
AJOFM incurajeaza consultarea medicului de medicina muncii in toate cazurile pentru ca medicii curanti nu cunosc toate implicatiile de dreptul muncii.
Nu inteleg de ce ati sfatui impotriva medicului de medicina muncii.
Iar in ce priveste "medicul nu a emis certificat medical nici macar pentru 1 zi", persoana care a intrebat aici nu a spus daca Urgenta a fost informata ca este vorba de un Accident de munca.
Daca ar fi fost, si s-ar fi intrunit conditiile, atunci Urgenta ar fi raportat automat.
Deci operam cu informatii incomplete.
In cazul prezentat nu este vorba de opinii medicale, ci de reglementari legale. Conform HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, medicul specialist de medicina muncii nu emite opinii medicale si nici certificate medicale pentru cazuri de urgenta.
AJOFM poate face recomandari, dar atributiile medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestatii medicale/ cu medicul specialist de medicina muncii angajat ca salariat al firmei sunt doar cele prevazute de HG nr. 355/ 2007.
Nu dau niciun sfat impotriva medicului de medicina muncii, doar prezint prevederi legale.
Urgenta nu trebuie informata, desi prima intrebare a medicului este daca este vorba de AM sau nu, stiut fiind ca AM se comunica obligatoriu si de catre spital/ urgente, telefonic, la ITM.
Pentru mine informatiile furnizate au fost complete. Nu am cerut nicio lamurire suplimentara de la utilizator.


Alberto Kurtyan a scris:


Fiind o chestiune medicala, eu zic sa o lasi la aprecierea medicului intreprinderii. (asa spune si AJOFM) ca sa stabileasca daca este accident de munca raportabil sau nu.

AJOFM incurajeaza consultarea medicului de medicina muncii in toate cazurile pentru ca medicii curanti nu cunosc toate implicatiile de dreptul muncii.


Nu vad ce implicare poate avea AJOFM ( Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă) in probleme legate de securitatea in munca. Legal nu are nici o atributie in acest domeniu. Singura unitate competenta legal este Inspectia Muncii prin filiale teritoriale Inspectoratele Teritoriale de Munca.
Nu conteaza daca s-a raportat sau nu la urgente ca accident de munca. Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata la Inspectoratul Teritorial de Munca. Nu se comunica accidentele de munca se comunica evenimentele.
Art. 27. din Legea 319/2006
(1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);

Dar ca sa constate ca evenimentul nu intruneste conditiile unui eveniment care a produs incapacitate temporara de munca trebue sa se faca cercetarea acelui evenimentului. Cercetarea are si rolul de a stabili împrejurarile si cauzele care au condus la producerea evenimentului, a reglementarilor legale încalcate, a raspunderilor si nu in ultimul rand a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare.
Daca se constata ca evenimentul nu a produs incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile atunci inseamna ca evenimentul se incadreaza la accident usor care va fi inregistrat ca atare in registrul unic de evidenta a accidentelor usoare, conform modelului prevazut în anexa nr. 17 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 iar concluzia va fi comunicata ITM-ului.

Art. 5. din Legea 319/2006
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
q) accident usor - eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile;

ART. 114 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
Cercetarea evenimentelor are ca scop stabilirea împrejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementarilor legale încalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.

Alte discuții în legătură

Accident de munca CludiaRazvan CludiaRazvan Pe 15 ianuarie am suferit o fractura de glezna in fata magazinului in care lucrez, inainte sa ajung la servici.Cei de acolo au început cercetarea pentru a ... (vezi toată discuția)
Eveniment in munca - victima, un lucrator detasat transnational in franta Laura Stamate Laura Stamate Un incident care nu a produs incapavitate temporara de munca trebuie raportat la ITM? Un angajat detasat transnational in Franta este lovit din greseala de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, o societate are angajați nepalezi. dacă unul dintre ... marianadavid marianadavid Bună ziua, O societate are angajați nepalezi. Dacă unul dintre ei suferă un accident cu ITM cine face cercetarea evenimentului? Angajatorul? Am cautat ... (vezi toată discuția)