avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat tinut de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat tinut de proba

Cat poate sa tina un angajator un angajat de proba cate zile?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:31, 14 Mai 2011
inainte de inceperea unei perioade de proba salariatul are incheiat un contract de munca, contract ce trebuie sa respecte toate prevederile ale Codului Muncii. Acest contract se incheie si se inregistreaza in cel mult 20 de zile din momentul inceperii lucrului si are acelasi statut ca celelalte contracte de munca din respectiva firma.
Pe durata perioadei de proba, conform legii, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca. Astfel, salariatul aflat “in proba” va beneficia de acelasi salariu pe care il va primi si la finalul perioadei respective si va avea de indeplinit aceleasi sarcini ca un angajat “complet”. In plus, perioada de proba este considerata si ca vechime in munca, la fel ca o angajare pe termen determinat sau nedeterminat.
Intindere perioada de proba - in cazul contractelor individuale incheiate pe durata nedeterminata :
- cel mult 30 de zile calendaristice pt. functiile de executie
- cel mult 90 de zile pt. functiile de conducere
- cel mult 5 zile lucratoare pt. muncitorii necalificati
- cel mult 6 luni pt. absolventii institutiilor de invatamant - la debutul lor in profesie
Codul muncii prevede ca :
Articolul 31 - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Articolul 32 - (1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art. 17 alin. (4), duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de proba constituie vechime in munca.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.

Articolul 33 prevede ca angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
art 31 din legea 53/2003- codul muncii
- un necalificat are perioada de proba de 5 zile lucratoare,
- functia de executie maxim 30 zile calendaristice,
- functia de conducere cel mult 90 zile calendaristice
- absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni ( aliniat modificat de art I pct 15 OUG 65/2005)
1. Perioada de proba este inclusa in CIM. Durata v-a fost spusa de colegii mei.
2. Unii angajatori au aceasta meteahna de a tine in "probe" un angajat mai mult timp pana incheie CIM. Asta se cheama munca la negru.

Alte discuții în legătură

Prelungire contract de munca Dinush Dinush Un act aditional de prelungire a contractului individual de munca se transmite in revisal cu o zi inainte de prelungire sau se poate si in aceeasi zi? (vezi toată discuția)
Angajare sau colaborare mada9luci mada9luci Am doua persoane care as vrea sa le angajez la firma(constructii) dar inainte as vrea sa i iau in perioada de proba cateva zile, ce tr sa fac? tr sa le fac ... (vezi toată discuția)
Transmitere revisal neon butterflies neon butterflies daca cererea de incetare a cim cu acordul partilor este facuta incepand cu data de 30.05.2011, in cat timp trebuie despus revisalul? (vezi toată discuția)