avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu acordul părților, însă cu preaviz impus ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu acordul părților, însă cu preaviz impus de conducere. Este legal?

Buna ziua, am rugamintea sa imi spuneti daca urmatoarele aspecte sunt legale din punct de vedere al codului muncii:
- Persoana X a mers la conducerea firmei Y cu o hartie (dublu exemplar) in care specifica faptul ca persoana X solicita incetarea contractului individual de munca cu acordul ambelor parti. Conducerea i-a semnat pe ambele foi, insa cu mentiunea scrisa din pix ca trebuie sa execute preaviz de 21 de zile, pe cand in contract scrie clar ca in cazul demisiei trebuie doar 20 de zile. Nu scrie nimic de acordul ambelor parti. Este legal sa ii ceara asa ceva?
- inainte de a ajunge in situatie de a cerere demisia cu acordul ambelor parti (conducerea i-a cerut ca pentru contract pe perioada nedeterminata sa scrie demisia in alb. Este legal?
Poate face ceva pentru a nu executa restul de preaviz ramas? Persoana si-a gasit altceva si chiar isi doreste sa scape intrucat a inghitit prea multe. Daca poate face ceva, am rugamintea sa ma ajutati cu articole care sa le poata folosi pentru a nu se trezi cu salariul suspendat sau vreun proces in instanta (sunt in stare oamenii).
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: phyzzo , utilizator 21:34, 13 August 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este legala solicitarea angajatorului ...in cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

Codul muncii nu reglementeaza situatia in care salariatii sunt obligati sa-si semneze demisia in alb ca o conditie a incheierii contractului individual de munca.

Demisia se da din initiativa salariatului si nu la solicitarea angajatorului.

Lipsa consimtamant liber exprimat al angajatului cu privire la incetarea raporturilor de munca se poate sanctiona cu nulitatea deciziei de incetare a raporturilor de munca .
Va multumesc pentru raspunsuri domnule Cornel.

In situatia actuala, persoana poate face vreo miscare pentru a nu executa acel preaviz abuziv (demisia a fost intocmita cu acordul ambelor parti, doar ca a scris persoana din conducere cu pixul langa semnatura ca este nevoie sa execute preaviz 21 de zile, desi in contract erau doar 20)?

Persoana doreste sa plece cat mai rapid din firma, intrucat in firma despre care vorbesc a devenit un iad... este o executie pe fata. Nu poate dovedi in vreun fel ca i-a cerut sa scrie demisia in alb, deoarece i-a fost cerut verbal sa faca asta.

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2018
phyzzo, utilizator
Sa anunte angajatorul ca rezolutia pusa pe cerere nu are niciun temei legal, astfel incat fie se va reface cererea de incetare cu acordul partilor, fie c.i.m. va inceta la data mentionata in prima cerere.
Deci prin urmare se poate folosi de faptul ca ei au semnat demisia cu acordul ambelor parti, iar acel scris cu pixul nu are nicio importanta? Teoretic sunt semnaturile ambelor parti.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2018
phyzzo, utilizator
Consider ca se poate folosi de semnatura in cauza.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz kardia28 kardia28 Buna ziua. Doresc sa demisionez in ziua in care legal trebuie sa ma intorc la servici dupa concediul de maternitate.Problema e ca nu vreau si nu pot sa stau ... (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul ambelor parti robert88 robert88 Buna ziua. Am nevoie de un model de demisie cu acordul ameblor parti. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Demisie bibipopescu bibipopescu Daca un angajat isi scrie demisia, iar angajatorul i-o aproba la zi, cu ce articol i se poate desface contractul de munca? art.55 B-acordul partilor sau ... (vezi toată discuția)