Buna ziua,
Firma la care lucrez imi spune ca nu imi acorda 5 zile libere pt nasterea bebelusului deoarece ei nu acorda decat 3 zile .Intrebarea mea este:
Firma poate modifica perioada zilelor libere platite acordate daca legea spune ca am dreptul la 5 zile?
1. Nu exista niciun text de lege , aplicabil sectorului privat, care sa va dea dreptul la 5 zile libere platite pentru nasterea copilului.
2. art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. (2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Astfel, modul de acordare si numarul de zile libere platite pentru evenimente familiale se acorda doar daca angajatorul le are prevazute in ccm aplicabil sau in Regulamentul intern.
In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Legea nr. 210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.