avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Sunt tatăl biologic al unui nou născut. Cine va fi ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Sunt tatăl biologic al unui nou născut. Cine va fi trecut pe certificatul de naștere, eu sau actualul soț al iubitei mele?

Ma aflu intr-o situatie pentru care nu stiu unde sa ma informez. Mai exact, viitoarea sotie ( actuala iubita ) va da nastere in cateva luni unui copilas pe care il asteptam cu mult drag. Prietena mea inca nu este divortata de sot ( nu mai sunt impreuna de aproape 15 ani ), iar in acest moment exista un proces pentru divort ( o formalitate ce se va finaliza dupa nasterea bebelusului ). Cine va fi trecut ca tata pe certificatul de nastere ( el ca actual sot al iubitei ) sau eu ca tata? Trebuie informat la spital sau la institutia unde se depun actele acest aspect? Actualul sot al iubitei ( locuieste acum in Spania ) este deschis la orice formalitate, nefiindu-i nici lui comfortabila actuala situatie. Am citit pe forumuri despre diverse discutii ce tin de probe de ADN ce trebuie depuse de el pentru a deatesta acesta statut de tatic. Nu stiu ce trebuie sa fac eu pentru ca viitorul bebe sa apara ca fiind copilul meu in acte ( formalitati spital, institutii etc. ). M-ar ajuta orice parere in acest sens, pentru a rezolva acest aspect mai rapid. Tarziu am aflat ca divortul la notar era cea mai rapida cale, insa acum e prea tarziu.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:55, 20 August 2018
Buna seara,
Pe certificatul de nastere al minorului va fi trecut, conform prevederilor art. 414 C.Civ., sotul doamnei.
Va trebui sa formulati o actiune in instanta conform art. 421 c.civ.
Razvan2001 a scris:

viitoarea sotie ( actuala iubita ) va da nastere in cateva luni unui copilas

Tarziu am aflat ca divortul la notar era cea mai rapida cale, insa acum e prea tarziu.

Spuneți că mai sunt câteva luni, merită încercat. Dacă ar putea veni să zicem pe 22 august ca să meargă la notar, pe 22 septembrie ar trebui să mai vină o dată și ar fi divorțați. Apoi vă căsătoriți rapid. Nu prea cred că funcționarul de la Starea civilă va înregistra copilul cu alt tată decât soțul actual al mamei, cel care merge să-l înregistreze.

Dacă nu poate veni acum, există varianta unei procuri speciale pe care ar fi bine s-o dea la consulat. Puteți citi aici despre procura specială pentru divorț:
[ link extern ]

Au copii?
Nu se mai poate merge la notar acum. Tarziu am aflat si noi. Atat timp cat exista un proces pe rol, nu se poate in paralel si o actiune la notar.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate, reclamantul depune la instanță cerere de renunțare la judecată (art. 406 din NCPC) dar procedura este de durată și se poate întinde într-adevăr pe timp mai mult.

Aici:
[ link extern ]
găsiți un punct de vedere foarte util pentru dvs., potrivit căruia dacă în dosarul notarial există cererea de renunțare a soțului reclamant cu viza instanței (bănuiesc că reclamantă e doamna) notarul poate finaliza divorțul:

Legea și normele/instrucțiunile cu privire la procedura divorțului notarial nu prevăd, dar nici nu intezic această posibilitate. Este un raționament corect dpdv. juridic și ar avantaja și părțile ca acestea să prezinte doar declarația de renunțare cu viza instanței că a fost depusă la dosar, astfel nu ar mai trebui să aștepte ca judecătorul să ia act de renunțare.

Dacă găsiți un notar care împărtășește această opinie, veți reuși.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt casatorita din 15.06.2019,iar la 3luni dupa casatorie ... Anamaria9294 Anamaria9294 Buna ziua, sunt casatorita din 15.06.2019,iar la 3luni dupa casatorie ne-am separat. Fiind cu pandemia nu am apucat sa venim in tara sa divortam .cu ceva timp ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii la starea civila cool123 cool123 buna ziua, am inteles ca nasterea se inregistreaza la termen de 14 zile la starea civila pe raza careia a avut loca nasterea, respectiv sectorul unde se afla ... (vezi toată discuția)
Sotia mea este gravida cu altcineva, cum rezolv această problemă? marian999 marian999 Cum pot rezolva aceasta problema? Sotia mea este gravida cu altcineva,noi nefiind divortati.Suntem separati in fapt de aprox un an de zile.Acum putina vreme ... (vezi toată discuția)