avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru in concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru in concediu medical

Angajat al firmei are TBC si sta in concediu medical de 6 luni.I-am platit cu regularitate banii pe concediile medicale dar pe ultima luna nu vreau sa il mai platesc fiindca am aflat ca lucreaza in alta parte fara acte,desigur.Adica l-am vazut eu si pot dovedi.
Ce sansa am sa refuz ultima luna la plata si ce trebuie sa fac pentru a fi in regula?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 21 August 2018
turkn, utilizator
Cel mai recent răspuns: turkn , utilizator 15:16, 21 August 2018
Buna ziua,
Dvs nu-i puteti refuza plata indemnizatiei in acest moment, insa daca aveti informatii ca lucreza fara forme legale, depuneti o sesizare la ITM.
Apoi in functie de raspunsul ITM-ului puteti lua o noua hotarare.
Florin Cioca, Consilier juridic
Refuzul nejustificat al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca va poate aduce o sanctiune contraventionala din partea Casei de Asigurari de Sanatate.
Refuzul de a nu plati este justificat.Cel putin eu asa vad logic.De fapt intentionez ca ultimul medical sa nu il mai depun la CAS.
El,angajatul,ce poate face in acest caz?
Potrivit legislatiei, nu este un motiv justificat.

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , salariatul se poate adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale are posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia are domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dvs ce credeti , refuzul mea de a plati este justificat sau nejustificat? Chiar as vrea o parere avizata in acest sens.Repet ,am vazut acest angajat prestand o aceiasi munca pentru o alta firma.
turkn, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt bolnav de tbc. Șeful meu refuză să îmi plătească medicalul ... Cristian mosu Cristian mosu Sunt bolnav de TBC .șeful Meu refuză să îmi plătească medicalu ce pot face unde pot face plîngere (vezi toată discuția)
Plata concediului medical cavaldaniela cavaldaniela sotul are domiciliu in olt a avut un contract cu o firma din gorj ,lucru la desfasurat in strainatate,a venit in concediu de odihna si a fost intrenat cu tbc ... (vezi toată discuția)