Buna ziua, bunica mea a decedat in USA - NY, persona care sa ocupat de repatrierea sa este matusa mea ( cu care nu am o relatie prea amicala). Pentru a putea deschide masa succesoarala am fost la Oficiul Starii civile sa intreb cum pot obtine un duplicat dupa Certificatul de deces. De aici am fost intrumat catre MAE pentru a depune documentatia de obtinere a certificatului de deces cu apostila, urmand sa il traduc si sa il depun la Oficiul starii Civile si dupa o perioada de circa 1-2 luni sa obtin acest act.
Am depus documentatia la MAE si am primit urmatorul raspuns: Vă informez, că pentru XXX, decedată la data de XXX în SUA, a fost eliberat un Certificat de Deces seria xx nr. xxxxxx la data de xxx de către Consulatul General al României la New York.
Persoana care s-a prezentat pentru îndeplinirea formalităților legale de transcriere a fost doamna xxx.
Din punctul CG New York formalitățile legale au fost îndeplinite și doamna xxx a primit originalul certificatului de Deces.
Din acest punct de vedere inteleg ca exista un Certificat de deces eliberat de catre Consulatul Roman la NY dar nu pot intra in posesia lor.
Prima Intrebare : Exista vreo lege, un articol care permite numai celui care a anuntat decesul sa ridice acest Certificat? sau este un abuz si o lipsa de implicare ?
A doua intrebare: existe si certificatul de deces emis de primaria NY , am gasit situl :
[ link extern ] .
un serviciu numit :
[ link extern ]
care contra sumei de 40$ imi trimite acasa acest certificat cu apostila? la folosit cineva? In cazul in care cumpar acest certificat il traduc ma duc la primarie , acestia demareaza procedura de emitere a certificatului de deces (am inteles ca trimit documentatia la Consulatul Romaniei de la NY. se poate ca sa primeasca si ei acelasi raspuns ca NU se poate?
s-a mai intalnit cineva cu aceasta situatie ? Ce pot sa fac ? Mentionez ca la masa succesorala suntem (subsemantu, mama mea (tata a decedat) si matusa fica doamnei decedate.