avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractele dintre proprietar si chirias - de care, in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractele dintre proprietar si chirias - de care, in ce conditii

1)Ce sanctiuni atrage un contract de închiriere facut între chirias si proprietar de comun acord ,neînregistrat legal ?
2)Poate un proprietar sa ofere un apartament pentru locuire, gratis ?
Si care sunt conditiili?
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:40, 1 Decembrie 2009
costel2 a scris:
1)Ce sanctiuni atrage un contract de închiriere facut între chirias si proprietar de comun acord ,neînregistrat legal ?

COntractul de inchiriere e perfect valabil neinregistrat nicaieri. In schimb, propietarul are obligatia de a plati impozit pe venitul obtinut, si de aceea se inregistreaza ca platitor de impozit la fisc, pe baza contractului.

2)Poate un proprietar sa ofere un apartament pentru locuire, gratis ?
Si care sunt conditiili?

Poate, fara conditii.
Da, trebuie anuntata administratia financiara in vederea inregistrarii contractului de inchiriere intrucat altfel e vorba de evaziune fiscala.
In caz de plangere penala se va analiza de organele judiciare daca a locuit sau nu gratis.

avocat Claudiu Lascoschi
Contractul de inchiriere - se preda unimobil (casa) in schimbul unei chirii, pentru care proprietarul este obligat sa faca declaratie la fisc cu privire la veniturile din inchirierea bunurilor imobile.

Contractul de comodat - de preda un imobil cu titlu gratuit unde proprietarul nu pretinde decat sa fie achitate utilitatile iar cel ce foloseste imobilul sa-l intretina in buna stare si sa se comporte ca un bun proprietar.

Un proprietar poate sa-l inchirieze, sa-l doneze poate sa faca orice act de dispozitie doreste
Un proprietar poate oferi gratis un apartament spre a fi locuit, fara a incheia nici un inscris desi este de preferat incheierea unui contract (de comodat macar) in care sa se specifice drepturile si obligatiile fiecarei parti.
Mai exista pentru proprietar si varianta acordarii unui drept de abitatie, a unui uzufruct, insa vor exista si riscuri, de exemplu, daca cel care locuieste in imobil nu va dori sa il elibereze la cererea proprietarului, va trebui formulata actiune in instanta pentru a obliga persoana care locuieste in imobil sa il elibereze (de evacuare-atunci cand exista un act in baza caruia imobilul este ocupat, sau actiune in revendicare-atunci cand nu este incheiat nici un act).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Contractul de inchiriere avand un pret si neinregistrat la administratia financiara reprezinta evaziune fiscala .

Contractul de comandat pe o periaoada limitata (de ex 6 luni) cu posibilitatea de prelungire reprezinta o forma prin care se poate asigura atat comodantul cat si comodatarul .

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere ContSters61499 ContSters61499 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti daca se poate in privinta urmatoarei probleme: Un SRL incheie un contract de inchiriere cu o persona fizica. Acest contract ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat ana-maria voicu ana-maria voicu buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc (vezi toată discuția)
Contractul de comodat trebuie sa fie semnat de ambii proprietari nokita nokita Buna ziua, In primul rand va urez Craciun fericit si mult succes in tot ce intreprindeti! Sunt un nou utilizator al forumului dvs. pe care il gasesc foarte ... (vezi toată discuția)