Buna ziua
Sunt singurul cenzor la o Asociatie de proprietari. Sunt inginer cu studii politehnice de scurta durata. Conform L-196/2018 poate ocupa functia de cenzor cine are studii medii in domeniul economic sau studii in domeniul juridic. Intrebarea mea este daca trebuie sa dau demisia sau sa astept sa fiu schimbata ?
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sunteti proprietara in bloc sau sunteti angajata din afara asociatiei?
Nu aveti de ce sa va dati demisia, legea va mai suporta modificari si completari, unele prevederi sunt aberatii.
Potrivit art. 46 se intelege ca cenzorul din asociatie poate avea si studii prescolare, in schimb cel angajat din afara asociatiei trebuie sa aiba studii economice sau juridice, adica o prostie!
Astia-s parlamentarii cu studii juridice.
Si chiar daca veti fi concediata, trebuie ca asociatia sa inceteze contractul de munca in baza unui temei legal, dvs. veti contesta decizia de concediere la tribunal, urmand ca tribunalul sa hotarasca daca un cenzor proprietar in condominiu si fara studii indeplineste conditiile iar un cenzor cu studii superioare, nu are importanta ca sunt de lunga sau scurta durata (alta tampenie din Legea educatiei, licenta, Bologna, masterat, etc.) tehnice nu poate indeplini functia de cenzor.
Legea 196/2018 trebuia atacata la CCR de catre Avocatul poporului care numai avocatul poporului nu este!
Articolul 46
(2) Dacă dintre membrii asociației de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generală a proprietarilor mandatează comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari, persoană fizică cu studii superioare în domeniul economic sau juridic ori persoană juridică cu domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanță în domeniul fiscal, pe bază de contract individual de muncă sau, după caz, contract de prestări de servicii.
Buna ziua,
In primul rand multumesc pentru raspuns.
Asociatia noastra (si eu sunt proprietara) a functionat multi ani fara cenzor, fara comitet executiv, exact pana in martie 2014, moment in care am aflat ca suntemi victima unei delapidari de aproximativ 18000 euro (76 de familii). Dupa acest eveniment am angajat firma de administrare, avem comitet executiv (3 persoane) si un cenzor care sunt eu. (Este o problema ca nimeni dintre locatari nu vrea sa aiba nicio functie). Asociatia fiind in situatie financiara grea, nu am solicitat indemnizatie, deci de patru ani facem munca voluntara. Firma de administratie si femeia de servici sunt platiti. Singurul folos care am din aceasta functie ca sunt linistita ca nu suntem furati si foarte important pentru mine ca, cheltuielile sa fie impartite conform legii. (partea cota parte in principal, dar si restul cheltuielilor) Acest lucru cu ocazia fiecarei adunare este o lupta, avand in vedere ca cei cu 4 camere vor sa fie impartite cheltuielile pentru reparatii in mod egal, indiferent de suprafata utila. Lunar verific jurnalul de incasari si plati, impartirea cheltuielilor, extrasul de cont, practic toate documentele. Sunt un om care respecta legea, din acest motiv m-am interesat daca pot ramane pe functie sau nu. (studiez legea Asociatiilor de proprietari si tot ce apare pe avocat-net referitor la Asociatii de proprietari) Ar fi interesant ca cenzorul care trebuie sa verifice legalitate in cadrul asociatiei sa functioneze ilegal.
cyan
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca sunteti proprietar nu exista absolut nicio problema sa ramaneti cenzor.
Legea 196/2018 nu obligă proprietarul să fie școlit pentru a fi cenzor, poate să aibă și o clasă mai mult decât trenul...
Numai in cazul celor angajati din afara asociatiei legea solicita sa fie doctori docenti in economie si stiinte juridice!