avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datoriile fiscale ale defunctului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datoriile fiscale ale defunctului

Buna seara. Datoriile fiscale ale defunctului se preiau in intregime sau in limita activului mostenit?
Mentionez ca a avut loc dezbaterea succesiunii pe cale judecatoreasca, sens in care nu s-a solicitat certificat de la ANAF.
Dupa finalizarea procesului, si trimiterea hotararii judecatoresti la ANAF, mostenitorii au aflat prin Notificari, ca au mostenit si un pasiv de 80.000 de lei (obligatie solidara).
Activul mostenit este mai mic decat acest pasiv....Ce se intampla in acest caz? Se mosteneste toata datoria de catre toti mostentorii? Vor fi toti obligati in solidar in functie de cota mostenita la plata?
Sau se plateste in functie de cat este activul de mare?
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 22:13, 5 Octombrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Moștenitorii legali răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia.
Va mulțumesc. Asta înseamnă că va fi necesar să evalueze bunurile moștenite, nu? Pentru a vedea exact care este activul succesoral? Vor trebui ei sa notifice și ANAF îl cu privire la acest activ? Menționez că deciziile încă nu au fost emise de ANAF pe moștenitorii, dar că li s-au comunicat că fiecare va primi decizie cu întreaga sumă datorata de defunct...
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
trandafir2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In momentul cand vor emite deciziile va trebui sa le contestati in termen. Apoi, fie va intelegeti asupra valorii bunurilor mostenite, fie aceste bunuri se vor valorifica prin vanzare la licitatie. Daca anaful va demara procedura executarii silite, dvs va trebui sa va aparati printr-o contestatie la executare. Exista si situatia in care daca veti sta in pasivitate sau daca nu stiti sa va aparati, sa va incarce cu tot pasivul debitorului defunct, dupa caz.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc foarte mult. Inteleg ca este o practica a ANAF-ului aceasta de a emite deciziile pe intreaga suma pentru fiecare mostenitor?....
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am spus ca este sau nu, o practica in vreun sens, si oricum practica difera de la o zona la alta. In concret, pana nu vin deciziile nu se pot face presupuneri asupra continutului lor. Deciziile vor fi motivate in drept si supuse posibilitatii de a fi contestate. In functie de situatie, se poate actiona intr-un sens sau altul.

Alte discuții în legătură

Decizii de impunere anaf dupa un defunct nyusziful nyusziful Buna ziua,, In urma deceseului tatalui, au ramas mostenitori mama si 3 copii. S-a debatut succesiunea (judecatoreste), si s-a stabilit cota fiecarui ... (vezi toată discuția)
Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie ionut2601 ionut2601 buna ziua, Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ... (vezi toată discuția)
Proprietate ContSters154241 ContSters154241 Daca un parinte se sinucide....unicul copil mosteneste ? si activele si pasivele ?X-( (vezi toată discuția)