avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Încredințarea autovehiculului unei persoane ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Încredințarea autovehiculului unei persoane cunoscute, fără permis: la ce să mă aștept dacă mi-am lăsat prietena să conducă mașina 5-10 minute prin parcare și am fost prinși de Poliția locală?

Buna ziua. Ma flu in urmatoarea situatie: Duminica seara , 7 oct. , ma aflam in parcarea metro berceni impreuna cu iubita mea care urmeaza sa inceapa scoala de soferi, si pe care am lasat-o sa conduca masina timp de 5-10 minute prin parcare. Semnalizari , 2-3 parcari , si mersi normal. La un moment dat , am vazut un paznic ca suna pe cineva (m-am gandit ca poate suna la politie insa nu am dat importanta) si evident , inevitabilul s-a produs. Un echipaj de politie LOCALA ( Avea inscriptionat POLITIA pe masina , nici macar politia locala sau rutiera) , ne-a oprit , ne-a dat jos din masina , actele la control , ne-a dus la sectie spunandu-ne ca urmeaza sa ni se intocmeasca dosare penale , am dat declaratii , in care s a specificat ca iubita mea nu are permis pentru nici o categorie. Intrebarea mea este urmatoarea:

Politistul , mi-a spus ca ni se vor deschide dosare penale , care se vor lasa cu amenda.
La ce sa ma astept? Condamnare? Atat eu cat si ea? Care este suma minima care se poate da ca amenda in instanta pentru asa ceva?

Ce ar trebui eu sa fac in continuare? Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 335 Cod penal
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).

ART. 61*)
Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.

(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).

Doar in cazul dvs exista posibilitatea condamnarii la amenda penala, in cazul prietenei dvs nu exista alternativa amenzii penale.
Dupa cum vedeti amenda minima poate sa fie: 180*10=1800 lei si amenda maxima 300*500=150000 lei.
Daca mergeti pe procedura simplificata, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii, se reduc cu o pătrime.



Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Deci din cate inteleg , ea poate fi condamnata? Si eu sa ma aleg doar cu amenda
Amanarea aplicarii pedepsei consta in stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savarsirea unei infractiuni si amanarea temporara a aplicarii acesteia.



Art. 83 Conditiile amanarii aplicarii pedepsei

(1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41 lit. a) si b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;

c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;

d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

(2) Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

(3) Amanarea aplicarii pedepsei inchisorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat amanarea aplicarii pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .






Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................

"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."




Succes.

4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parcarea de la Metro este teren privat, nu public. Deci doar un avocat specializat poate raspunde daca se mai aplica in acest caz ce spune domnul avocat.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn, îți recomand să contactezi un avocat cu experiență în domeniul rutier.
Constat, din recomandările efectuate că fiecare avocat, moderator sau ... este foarte stăpân pe legislație, dar, doar din punctul lor de vedere, juridic/mediator/etc.
Să abordăm împreună evenimentul:
1. De când, prevederile legii 155/2010 îi dă dreptul unui polițist local să ia măsuri privind conducerea unui vehicul de către o persoană fără permis? Conform legii, pentru astfel de aspecte care îi depășesc, din punct de vedere legal, ei pot doar sesiza Poliția Rutieră, caz în care, ei nu vă pot reține peste voința voastră!
2. De când se poate lua o astfel de măsură, de către poliția locală, atâta timp cât nu circulați pe un drum public, fapta voastră petrecându-se într-o parcare? Ce prevedere din legea PL le dă acest drept? Doar PR are această atribuție.
3. De când polițistul local vă invită la secția lor pentru a vă încheia un dosar penal? Idem 2.
4. De când poliția locală circulă cu autospecialele din dotare neinscripționate cu însemnele specifice acesteia, altfel de cum este prevăzut prin lege? Această acțiune o consider abuz.
5. Pentru toate detaliile studiați Legea nr.155/2010 (legea Poliției Locale), O.U.G. nr.195/2002 actualizată (Codul Rutier), precum și O.G. nr.2/2001 actualizată (Regimul Juridic al Contravențiilor).

Mult succes!

Alte discuții în legătură

Accident si conducere fara permis Vasilel Neculae Vasilel Neculae Un prieten de 17 ani a condus fara permis cu proprietaru masinii de 18 ani care nici el nu are permis dar are orasul pe 20 martie , soferu a scapat masina de ... (vezi toată discuția)
Ce risc dacă am dosar penal clasat cu permisul reținut dacă sunt prins cu dovada expirată? MrSarakuz MrSarakuz Am un dosar penal pentru autovătămare ce a fost clasat. În curând îmi expiră dovada înlocuitoare a permisului de conducere. Nu am timp să merg să ... (vezi toată discuția)
Incredintarea unui autovehicul unei persoane majore fara permis de conducere sorinaa1 sorinaa1 Buna ziua. Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati Pe data de 04/09/2016 am lasat pe cineva sa imi conduca masina cca 50 m pe un drum de tara, ne-asfaltat ... (vezi toată discuția)