avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA exista la export??
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA exista la export??

Buna ziua,
Vreau sa export carne in tarile din afara spatiului UE.Vama si firma de shipping nu mi iau TVA spunand ca operatiunile de export sunt scutite de TVA.
Dar abatorul nu face acelasi lucru.Desi camioanele firmei de shipping merg sa ia carnea de la abator,aboi ducand o la vamuit si punand containerul pe vas, cei de la abator imi taie chitante cu TVA.
Mai nou mi au spus daca firma nu e romaneasca nu taiem TVA, daca e taiem.
Daca firma e inregistrata in alta tara si vreau sa mi deschid un office /branch si in Romania asta inseamna ca voi deveni firma romaneasca platitoare de TVA sau voi fi o firma straina cu sediu n Romania si nu voi plati TVA?
Acest TVA e ff mare ptr cat export si imi ingreuneaza pretul carnii inafara.Voi vinde mai putin,clienti mai putini.
Cine ma poate ajuta?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:10, 11 Noiembrie 2009
din expunerea dvs. am inteles ca achizitionati carne de la un abator inregistrat in scopuri TVA in romania, iar dvs. sunteti o persoana juridica straina.

abatorul va factureaza cu TVA, pentru ca locul punerii la dispozitie a produselor este Romania, deci locul livrarii fiind Romania, operatiunea se taxeaza in Romania, iar dvs. aveti obligatia de a va inregistra in scopuri TVA in Romania.
Scutirea la export se acorda si in cazul in care cumparatorul face transportul, iar in acest caz normal ca abatorul ii pune transportatorului la dispozitie marfurile in RO.

Art 143
(1) Sunt scutite de taxa:
a) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui alt mijloc de transport de uz privat. Este scutita, de asemenea, si livrarea de bunuri care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor care nu sunt stabiliti in Comunitate, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- calatorul nu este stabilit in Comunitate, respectiv adresa sau domiciliul permanent nu este in interiorul Comunitatii. Adresa sau domiciliul permanent inseamna locul specificat astfel in pasaport, carte de identitate sau in alt document recunoscut ca document de identitate de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative;
- bunurile sunt transportate in afara Comunitatii inainte de sfarsitul celei de-a treia luni ce urmeaza lunii in care are loc livrarea;
- valoarea totala a livrarii, plus TVA, este mai mare decat echivalentul in lei a 175 euro, stabilit anual prin aplicarea cursului de schimb obtinut in prima zi lucratoare din luna octombrie si valabil de la data de 1 ianuarie a anului urmator;
- dovada exportului se va face prin factura sau alt document care tine locul acesteia, purtand avizul biroului vamal la iesirea din Comunitate

De vazut ce date de identificare sunt comunicate furnizorului si daca acesta i-a fost facuta dovada ca marfurile au parasit comunitatea.

OMEF 2421/2007
ART. 1
(1) Prin prezentele instructiuni se reglementeaza modul de justificare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Justificarea scutirilor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se face, de regula, in momentul in care este emisa o factura pentru operatiunea in cauza. Totusi, pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul emiterii facturii, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a fost emisa factura. Daca factura nu este emisa in termenul prevazut de lege, termenul de 90 de zile mentionat anterior va incepe din data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
(3) În sensul prezentelor instructiuni:
a) prin contract se intelege si comanda, urmata de executarea acesteia;
b) transportator este orice persoana impozabila care realizeaza servicii de transport cu mijloace de transport proprii sau inchiriate;
c) casa de expeditie este orice persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, contractand servicii de transport cu un transportator, pe care apoi le refactureaza beneficiarului transportului. Serviciile casei de expeditie sunt servicii de transport;
d) prin furnizor se intelege orice persoana impozabila care realizeaza o livrare de bunuri in sensul art. 128 alin. (1) sau alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv producatorul bunurilor sau proprietarul bunurilor ori comisionarul care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului;
e) sunt considerate livrari de bunuri, in sensul art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, bunurile transportate din Romania in afara Comunitatii Europene, denumita in continuare Comunitate, chiar si in lipsa unei tranzactii comerciale;
f) in scopul aplicarii prezentelor instructiuni, livrarile de bunuri care sunt transportate in afara Comunitatii, chiar si cele prevazute la lit. e), sunt denumite exporturi, iar furnizorul mentionat la lit. d) este denumit exportator.
(4) În cazul in care nu sunt prezentate documentele de justificare a scutirii la data efectuarii controlului, organele de inspectie fiscala au dreptul de a suspenda inspectia fiscala pana la data prezentarii acestora.
(5) Suspendarea inspectiei fiscale nu poate depasi termenul prevazut la alin. (2) si se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(6) Daca inspectia fiscala a fost deja efectuata si, ulterior expirarii termenului prevazut la alin. (2), fara sa depaseasca termenul legal de prescriptie, persoana impozabila intra in posesia documentelor de justificare a scutirii de taxa, poate solicita organelor fiscale competente reverificarea perioadei respective, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile ulterioare.

ART. 2
(1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau. Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul. Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la un transportator ori la o casa de expeditie.
(2) Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala; sau
2. documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala; sau
3. confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;
c) documentul de transport care atesta ca bunurile parasesc Comunitatea si, dupa caz, orice alt document care atesta realizarea efectiva a exportului, cum ar fi: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

ART. 3
(1) Potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata livrarile de bunuri expediate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau. Astfel de livrari au loc in cadrul unor contracte prin care persoana obligata sa transporte bunurile in afara Comunitatii este cumparatorul nestabilit in Comunitate sau alta persoana in contul sau.
(2) Scutirea de taxa pe valoarea adaugata prevazuta la alin. (1) se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea, cu documentele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) si b).
(3) În cazul in care livrarea de bunuri se refera la bunuri cumparate in Romania de calatori nestabiliti in Comunitate, care sunt transportate in bagajul personal al calatorului, scutirea de taxa pe valoarea adaugata se aplica potrivit procedurilor si conditiilor stabilite prin ordin distinct al ministrului economiei si finantelor.

Deci este scutit daca se respecta cele de mai sus.


d-na a zis ca vrea sa exporte din Romania catre alte tari nonUE, nu a zis ca firma dumneaei vrea sa achizitioneze din Romania carne si apoi s-o revanda catre clienti nonUE.

nici macar nu a precizat unde este inregistrata firma dumneaei...

depinde cum prezinti situatia.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
danike, utilizator
Stimati domni,

Va multumesc ff mult ptr amabiliatea cu care imi imi raspundeti si incercati sa ma ajutati.
Firma este infiintata inafara spatiului UE,vreau sa mi deschid sediu si in Romania.Actele sunt pe banda.
Eu nu iau carnea de la abator sa o introduc pe piata romaneasca si nici in Comunitatea Europeana, carnea o export inafara UE.
Firma de shipping din Romania cu care inchei un contract, ea va merge la abator si va ridica marfa pe baza documentelor de export ,unde se arata clar destinatia inafara UE Tot firma de shipping se va ocupa de vamuire si plasarea containerelor pe vapor.
De aceea nu inteleg sau poate nu ma fac inteleasa de ce vama si firma de shipping nuuu percep TVA si abatorul imi taie chitante cu TVA,.
TVA ul luat de abator este ff mare la cantitatile pe care le export, ceea ce imi da peste cap pretul carnii.
Cum recuperez acest TVA?In cat timp? De ce control am nevoie?

Cu respect si jos palaria in fata somitatilor dvs,
Mihaela V.
Trebuie sa va factureze fara tva cu respectarea prevederilor OMEF 2421 pt ca este un export la care transportul este asigurat de cumparator sau de tert in numele cumparatorului.

Pt rambursare tva achitat in Ro de catre firme din state care nu sunt membre UE se aplica OMEF 530/2007.
Incercati sa luati legatura cu cei de la abator, comunicatile prevederile OMEF 2421 pt ca probabil nu le cunosc. Ei trebuie sa va factureze fara tva.

Alte discuții în legătură

Livrare de bunuri catre nigeria adrianabresug adrianabresug va rog sa ma ajutati cu un raspuns .o societate din romania doreste sa vanda produs finit catre nigeria .cum se factureaza cu tva sau fara ?operatiunea este o ... (vezi toată discuția)
Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva Deliamustata Deliamustata Am urmatoarea speta: O livrare de bunuri unei firme din Cehia platitoare de TVA dar destinatarul final este o firma din Egipt ( firma din Cehia plateste marfa ... (vezi toată discuția)