avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se intampla in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se intampla in Romania

In urma unui concubinaj pe care l-am avut a rezultat un copil care are acum 1an si 4 luni , care imi poarta numele.De 2 saptamani concubina a parasit locuinta in lipsa mea plecand la mama ei cu tot cu copil . In urma interesarii mele la protectia copilului am fost informat ca daca merg si imi iau copilul inapoi , cu sau fara acordul mamei, copilul nesuferind traume fizice sau emotionale, nu intru sub incidenta legii, deoarece atata timp cat instanta nu s-a pronuntat in grija carui parinte ramane minorul, ambii parinti au drepturi egale asupra acestuia.
Cu toate acestea astazi cind am fost la domiciliul mamei concubinei si mi-am luat copilul, la nici 5 minute am fost oprit, dus la sectia de politie.... interogat...declaratiii.
este normal ?
astept raspuns urgent
va mulrumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 20:16, 12 Noiembrie 2009
Nu este normal, avand in vedere ca sunteti tatal copilului, asa cum spuneti ca reiese si din certificatul de nastere.Eu va sugerez sa mergeti si sa depuneti actiune pentru incredintare minor, ca sa nu mai aveti probleme de genul acesta.
este depusa de fosta concubina,iar prima infatisare este in 19,dar se poate judeca cazul in tribunalul unde lucreaza mama ei ?
Daca apreciati ca dumneavoastra oferiti conditii mai bune in vederea dezvoltarii copilului minor , pentru a evita o situatia asemenatoare care ar putea aparea , adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala domicileaza paratul , in vederea incredintarii copilului minor (cu mentiunea ca nu cunoastem multe elemente care ar schimba radical situatia )

Varsta frageda a copilului conduce la ideea de a fi in prezenta mamei .Si un program de vizita, care s-ar derula intre intervale de timp determinate , chiar cu posibilitatea petrecerii vacantelor impreuna cu fiul dumneavoastra, ar preintampina o noua situatie conflictuala.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
adresa tribunalului unde se judeca nu o stiu exact , dar stiu ca este in orasul INEU jud ARAD
Claudiu Agrijan a scris:

este depusa de fosta concubina,iar prima infatisare este in 19,dar se poate judeca cazul in tribunalul unde lucreaza mama ei ?

Aveti posibilitatea sa solicitati stramutarea procesului.aveti aici textul de lege:
Art. 37 Cpc
Cand una din parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistratii sau asistentii judiciari ai instantei, cealalta parte poate sa ceara stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad.
Stramutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica. Banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarii pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale.
Constituie motive de siguranta publica acele imprejurari care creeaza presupunerea ca judecata procesului la instanta competenta ar putea produce tulburarea ordinii publice.

Art. 38 Cpc
Stramutarea pentru motiv de rudenie sau afinitate trebuie ceruta mai inainte de inceperea oricarei dezbateri; cea intemeiata pe banuiala legitima sau pe siguranta publica se poate cere in orice stare a pricinii.
Stramutarea pentru siguranta publica se poate cere numai de catre procurorul de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 39 Cpc
Cererea de stramutare intemeiata pe motive de rudenie sau de afinitate se depune la instanta imediat superioara. Cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima sau de siguranta publica se depune la Curtea Suprema de Justitie.

Art. 40 Cpc
Cererea de stramutare se judeca in camera de consiliu.
Presedintele instantei va putea cere dosarul pricinii si sa ordone, fara citarea partilor, suspendarea judecarii pricinii, comunicand de urgenta aceasta masura instantei respective.
In caz de admitere, pricina se trimite spre judecata unei alte instante de acelasi grad.
Hotararea asupra stramutarii se da fara motivare si nu este supusa nici unei cai de atac. Ea va arata in ce masura actele indeplinite de instanta inainte de stramutare urmeaza sa fie pastrate.
Aceasta instanta va fi instiintata de indata despre admiterea cererii de stramutare. In cazul in care instanta a savarsit acte de procedura sau a procedat intre timp la judecarea pricinii, actele de procedura indeplinite ulterior stramutarii si hotararea pronuntata sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de stramutare.
Alin. 6 abrogat OUG nr. 138/2000

Alte discuții în legătură

Stramutare proces gheciu gheciu Reclamatul este salariat al judecatoriei. Pot cere stramutarea procesului si care sunt pasii de urmat. Multumesc! (vezi toată discuția)
Dr civil 4mona 4mona post schimba localitatea in care se desfasoara un proces civil (de 1 an de zile stagnat pe fond)? daca da, in ce conditii? multumesc (vezi toată discuția)