1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
4. Art.37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 100.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.
...
(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către: a) Inspecţia Muncii, prin inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-13, precum şi art. 29;
...
In situatia in care angajatorul incalca prevederile art.10 alin.8 din Legea 202/2002, puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.
Multumesc pentru raspuns
Dar tot sunt nelămurit, daca va avea doar 11 luni de la angajare in actualul loc de munca si va naste după cele 11 luni,angajatorul mai este obligat să o primească sau trebuie sa aiba 12 luni ?
Multumesc
Mentionez ca a mai lucrat anterior la o altă firmă 2 luni ,apoi 1 luna si 3 zile a stat acasa, iar după a fost angajată la actualul loc de munca si va face 11 luni de munca si va trebui să nască după aceste 11 luni ,nu se încadrează la locul actual de munca in 12 luni,in această situație angajatorul de la firma la care este acum va fi obligat să o primească după concediu creștere copil?
Multumesc
Da, angajatorul este obligat sa o primeasca. Ati confundat putin lucrurile.
Sotia are dreptul sa se intoarca la locul actual de munca dupa terminarea CCC-ului, nu trebuie sa fi lucrat 12 luni aici (ci in total, chiar si la angajatori diferiti).