Va rog sa-mi recomandati unde si cum trebuie facuta succesiunea in situatia urmatoare : sotul belgian, decedat in 2007, sotia româncă, au doi copii din casatoria lor, barbatul având si un al treilea copil dintr-o casatorie anterioara in Belgia.
In timpul casatoriei sotii detineau un apartament pe numele amândurora in România.
Sotii au divortat, iar la divort s-a stabilit ca sotia sa-i plateasca sotului o sulta pentru partea care-i revenea din apartament. Foarte curand dupa divort sotul a decedat ( in alta tara) si nu exista un certificat de mostenitor pentru partea lui de apartament.
Momentan sotia este recasatorita si locuieste in Spania cu cei doi copii, unul major. Ea vrea sa vanda apartamentul din România, dar nu este efectuata succesiunea dupa decesul primului sot.
Intrebarea este unde ar trebui facuta succesiunea si care sunt pasii de urmat.
Multumesc.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca la partaj apartamentul i-a revenit sotiei, nici nu trebuie facuta succesiunea dupa fostul sot, pentru ca apartamentul e doar al ei.
Intrebarea e: I-a platit acestuia sulta?
raluk0207
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Ideea e ca trebuie radiat privilegiul sultei de la Cartea Funciara. In momentul de fata, ea apare ca sarcina pe bun si nu poate fi vandut.
Ar fi trebuit ca sotul sa fi dat o declaratie notariala ca a primit sulta, declaratie pe baza careia opera radierea de la Cartea Funciara. Cum sotul a decedat, suma respectiva trebuia achitata mostenitorilor, acestia trebuind ulterior sa dea aceasta declaratie.
Asa ca...
Ori se contacteaza mostenitorii, li se achita sulta si dau declaratie ca au primit banii.
Ori se asteapta prescrierea sultei, adica 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care a fost stabilita.
Divorțul s-a incheiat inainte de anul 2007 anul decesului. Inseamna ca sulta este deja prescrisa ?
Moștenitorii sunt cei trei copii si sotia din Romania.