avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecare apel si contestatie de acelasi judecator
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecare apel si contestatie de acelasi judecator

Buna ziua. Apelul intr-un proces civil avand ca obiect revendicarea mobiliara a fost judecat de catre tribunal ,unde desi au fost date trei termene pt ca una din parti sa prezinte in original o factura de achizitie iar inscrisul in original nefiind prezentat instantei, instanta a respins apelul ca nefondat. Ulterior ,apelantul formuleaza contestatie in anulare la aceasi instanta, si acelasi judecator care a judecat si respins apelul, respinge si contestatia in anulare.Intrebare: 1. Este legal ca acelasi judecator care s-a pronuntat in apel sa decida si in contestatie anulare?; 2. judecatorul nu trebuia sa se abtina sau se recuze? 3. Nu este evident ca judecatorul nu putea sa-si anuleze singur propria decizie din apel,? Va rog frumos sa-mi spune-ti temeiul de drept si daca este un motiv de apel la contestatie in anulare? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: mary6 , utilizator 19:24, 18 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Trebuia sa recuzati judecatorul.
Acum , nu mai aveti cale de atac la contestaita in anulare.
Multumesc frumos pt raspuns,totusi a fost formulat apelul la contestatia in anulare fiind dat si termen la curtea de apel buc. , petentul nu avea cum sa cunoasca faptul ca acelasi judecator s-a pronuntat in ambele, apel si contestatie, a descoperit acest lucru odata cu copiere dosarului in intregime, intrucat hotararea de respingere a contestatiei a fost redactata si comunicata cu intarziere, a copiat dosarul si asa a putut vedea ca ambele hotarari sant semnate de acelasi judecator. Avand in vedere ca deja s-a dat un termen la apelul la contestatie ,urmand a fi in ianuarie anul urmator, ce se mai poate face in legatura cu acest aspect?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Dvs. trebuie sa cunoasteti in detaliu legislatia privind incidentul de incompatibilitate de care vorbiti pentru a sti cum sa va sustineti cauza.
Contestatia in anulare s-a dat cu calea de atac a apelului, a fost o contestatie asupra unei sentinte civile data in prima instanta?
Va rog sa analizati daca a fost intregul complet (judecatori si grefier) atat in hotararea contestata cat si in contestatia in anulare. Sau numai un judecator a fost in ambele cazuri?
Buna ziua. Multumesc frumos de raspuns, 1. Contestatia in anulare a fost asupra unei decizii civile din apel care decizie a fost definitiva, apelul actual fiind introdus impotriva hotararii pronuntate in contestatie ; 2. Contestatia in anulare a fost judecata de acelasi judecator care a judecat si s-a pronuntat in apel, , fiind vorba de aceeasi instanta .Deci numai un judecator in ambele cazuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Ceva nu se leaga in expunerea dvs. V-ati prezentat la termenele avute pana acum in instanta? Pe usa instantei este afisata lista cu completul si componenta completului care judeca dosarele respective. Asa ati fi aflat sigur cine va judeca dosarele.

Sa revenim la proceduri, aici e cam neclar.
a). aveti o Decizie civila emisa de Tribunal cu nr. 1
b). Decizia civila nr. 1 a fost data definitiva ( in baza Deciziei nr. 52/2018 a ICCJ contestata de C.C.R. ? , ramane de vazut) , ca urmare dvs. ati facut "Contestatie in anulare - apel"
c). "Contestatie in anulare - apel" are nr. 2
Contestatia in anulare suporta aceleasi cai de atac ca si hotararea initiala. Cu alte cuvinte, daca Decizia Civila nr. 1 data in apel este definitiva, atunci contestatia poarta denumirea de "Contestatie in anulare - apel" si este tot definitiva.

Ceea ce nu inteleg este cum ati declarat apel impotriva "Contestatie in anulare - apel" ? Daca ati facut asa, consider ca apelul la contestatie este inadmisibil deoarece o alta cale de atac a apelului la un apel nu este prevazuta de lege.
Mi-e greu sa exprim un punct de vedere fara sa am in fata vreun document. Trebuie sa stapaniti termenii juridici, iar exprimarea sa fie intocmai.

Revenind la intrebarea cu judecatorul. Explicati-mi de ce in apel vorbiti de un singur judecator? Completul de apel este format din 2 judecatori si un grefier.
- presedinte X
- judecator Y
- grefier Z

Cititi Decizia civila nr. 1 si spuneti: aveti pe X , Y, Z?
Cititi "Contestatie in anulare - apel" si spuneti: aveti pe X sau numai pe Y, pe Z?

In functie de raspuns vor fi incidente respectivele dispozitii din Codul de proc. civ si Regulamentul de Ordine Interioara al Instantelor privind incidentele procedurale.

O alta chestiune este sa analizati daca actiunea initiala de revendicare a fost evaluabila in bani, cu taxa de timbru calculata la valoarea pretentiilor sau nu. Banuiesc ca actiunea a fost judecata pe codul civil actual, nu cel vechi. Apoi in ce data s-a pronuntat apelul prin care s-a dat Decizia civila nr. 1? A fost inainte sau dupa 20 iulie 2017?

Art 27 Cod pr. civ a fost declarat neconstitutional.
Hotararile date in apel, privind cererile evaluabile in bani valoare, sub 1.000.000 lei au devenit atacabile cu recurs prin deciziile repetate ale Curtii Constitutionale. Cititi deciziile pentru mai multe detalii. [ link extern ]

DECIZIA nr.874 din 18 decembrie 2018

referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.27 din Codul
de procedură civilă, în interpretarea dată prin Decizia nr.52 din 18 iunie 2018,
pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru
dezlegarea unor chestiuni de drept
, a prevederilor art.XVIII alin.(2) din
Legea nr.2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor
judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii
nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu referire la sintagma
precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei
inclusiv
”, precum şi a prevederilor art.521 alin.(3) din Codul de procedură
civilă

Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2019
-ELLA-, utilizator

Alte discuții în legătură

Motivarea cererii de abtinere verbala FRD FRD In cazul in care intr-o sedinta un 2 judecatori declara verbal ca se abtin cand are acesta obligatia sa depuna cererea in scris? Nu era obligat judecatorul ... (vezi toată discuția)
Atributiile sau rolul completelor de permanenta FRD FRD In cazul in care exista o cerere de abtinere a 2 membrii din completul de judecata cine va judeca cererea de abtinere? Cum se va proceda dosarul se va inainta ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)