Buna ziua,
Clientul meu a avut un dosar de executare acum 3 ani in urma unui accident rutier cu avarii masina. Atunci a plătit o perioada la executor in urma unei intelegeri de plata insa in 2016 a fost in fara plata o perioada apoi cand a incercat sa ia legatura cu exec.telefonic si pe e- mail cerând actualizare debit pt a reintra în plata, acesta din urmă nu i- a răspuns si nici nu a trimis vreo hârtie acasa. Acum clientul este in crestere copil iar executorul blocat acel cont pe care banca l-a deblocat imediat dar si executorul a trimis act de sistarea poprire pt sumele din indemnizație. Ideea e ca el vrea acum 500 euro pe lună fără replică din partea clientului. Indemnizația e 8000 ron iar debitul din dosar e 5800 ron.Stiu ca aceste sume nu pot fi poprite- poate face ceva executorul? I s- a precizat că debitorul mai are 2 rate iar soția sta si ea acasa sa se ocupe de copil.
DenisRif
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Art. 780 Cod Procedura Civila
(1) Sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, în condiţiile art. 732 alin. (1), pot fi poprite şi bunurile mobile corporale ale debitorului deţinute de un terţ în numele său.
(2) În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmăririi silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât şi încasările viitoare, cu respectarea limitelor prevăzute la art. 728, dacă este cazul.
(3) Poprirea se poate înfiinţa şi asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datorează debitorului, dacă ambele creanţe sunt certe şi lichide.
(4) Se va putea popri şi creanţa cu termen ori sub condiţie. În acest caz, poprirea nu va putea fi executată decât după ajungerea la termen ori de la data îndeplinirii condiţiei.
(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Potrivit ART. 729, ALIN. (7) cod procedură civilă, indemnizațiile nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.
Rămâne ca executorul să se îndrepte cu executarea asupra altor bunuri mobile sau imobile ale debitorului, având în vedere că pe indemnizația de maternitate nu poate pune poprire.
Multumesc de raspuns! Acesta este cadrul legal e adevarat însă, credeam ca exista undeva in lege o "portita" de care poate profita executorul si pe care sa nu o stiu eu.
Se poate depune contestatie la executare. Nu este normal cum s-a procedat. Termenul de contestatie este de 15 zile de la data la care a luat la cunostinta.
Ca sa fiu rautacioasa daca a intrat in ingrijire minor cu 8000 ron se vede si reaua credinta, deci a avut peste 10.000 ron leafa...deci putea demult sa inchida cei 5800 ron...in 2 3 transe lejer...