avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general repartizare in dividende?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

repartizare in dividende?

Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve?
Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006.
Acum exista bani in firma
si asociatul doreste dividende.
Ca si inregistrari
cum ar trebui sa fac?

1068=1171 si 1171=457 si bineinteles 457=446
SAU
1068=457 direct? si 457=446

Multumesc de ajutor
!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:56, 9 Februarie 2012
In primul rand trebuie facuta o adunare a asociatilor cu propunerea de repartizare si aprobarea ei.Grija mare sa nu aveti in 1068 si facilitati fiscale acordate din anii anteriori .Ca inregistrare e corecta 1068=457 la data aprobarii si 457=446 la data platii dividendului.
Am omis sa adaug ca firma este microintreprindere.
Grija mare sa nu aveti in 1068 si facilitati fiscale acordate din anii anteriori.
Aceste facilitati au fost:vishenka: create numai pt.platitorii de impozit pe profit sau si pt. microintreprinderi?
Va intreb acest lucru deoarece imi e destul de inaccesibil sa caut in urma.
Si inca o intrebare:daca deja a fost repartizat profitul prin hotarare AGA la momentul respectiv cat este de corect ca acum sa se revina practic asupra repartizarii?
Cu ce ar putea fi societatea in culpa din acest punct de vedere?
Multumesc inca o data.:vishenka:
Daca profitul a fostb repartizat prin bilant,in urma hotaririi asociatilor,nu puteti schimba repartizare profitului in dividente
Este doar o problema de forma, nu de fond: asociatii pot hotari majorarea de capital prin includerea rezervei (deja impozitata, e din profitul net), pentru ca intr-o hotarare ulterioara sa diminueze capitalul. Nu poti opri asociatii sa decida ce fac cu fondurile proprii!
Atentie la noile definitii ale notiunii de "dividend": si reducerea de capital cu iesire de numerar este asimilata distribuirii de dividende, deci impozabila!

Succes!
Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia. Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale.
Din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, 5% pentru formarea fondului de rezervă legală, până ce acesta va atinge minimum a cincia parte din capitalul social.
Dacă fondul de rezervă, după constituire, s-a micşorat din orice cauză, va fi completat, cu respectarea prevederilor aliniatului de mai sus.
De asemenea, se include în fondul de rezervă, chiar dacă acesta a atins suma prevăzută la primul alin., excedentul obţinut prin vânzarea acţiunilor la un curs mai mare decât valoarea lor nominală, dacă acest excedent nu este întrebuinţat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizărilor.
Fondatorii vor participa la profit, dacă acest lucru este prevăzut în actul constitutiv ori, în lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generală extraordinară.
În toate cazurile, condiţiile participării se vor stabili de adunarea generală, pentru fiecare exerciţiu financiar.
Profitul contabil rămas după repartizarea rezervei legale se preia la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale în contul 117 „Rezultatul reportat”, de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale. Evidenţierea în contabilitate a destinaţiilor profitului contabil se efectuează după convocarea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, rezerve şi alte destinaţii, potrivit legii.
Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comercială va plăti daune-interese pentru perioada de întârziere, la nivelul dobânzii legale, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.
Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
Dividendele plătite contrar dispoziţiilor prezentate mai sus se restituie, dacă societatea dovedeşte că asociaţii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurările existente, trebuiau să o cunoască.
Dreptul la acţiunea de restituire a dividendelor, plătite contrar celor menţionate, se prescrie în termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
Entităţile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.
Închiderea conturilor 121 şi 129 se efectuează la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale. Ca urmare, cele două conturi apar cu soldurile corespunzătoare în bilanţul întocmit pentru exerciţiul financiar la care se referă situaţiile financiare anuale.
Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie.
*
Baza legală: Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Lege nr. 31/1990, privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările şi completările ulterioare.

Alte discuții în legătură

Am depus bilant pentru 2008, ce fac mai departe? lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, vreau sa stiu daca e corect din punct de vedere fiscal #-o in dedembrie 2008 am facut 129=117 suma 4286.77 lei in ianuarie 2009 am facut ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit mariana gruia mariana gruia daca in contul 1171 am sold creditor aferent anilor precedentii si acest sold vreau sa-l repartizez in alte rezerve(ct. 1068), inclusiv profitul aferent anului ... (vezi toată discuția)
Contul 1068 alte rezerve Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o sc cu cativa anii in urma a trecut in contul 1068 profitul nedistribuit. cum poate retrage acesti banii, fiind unic asociat? (vezi toată discuția)