avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Am achiziționat un imobil care avea o anexă în ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Am achiziționat un imobil care avea o anexă în stare de autodemolare, consemnată astfel în contract. Acum intenționez să desființez locuința dar nu reușesc să obțin autorizația, sunt plimbat între instituții. A mai întâmpinat cineva o astfel de situație?

Am achizitionat un imobil compus din teren, locuinta si anexa edificate in anul 1903.
La momentul cumpararii, anexa se afla in stare de autodemolare ca urmare a fenomenelor meteorologice din anul 2012 (zapezi abundente) si degradarii intervenite in perioada de exploatare, aspect consemnat de către notarul public in cadrul contractului de vanzare - cumparare.
Acum, intentionez sa desfiintez locuinta si sa intru in legalitate cu desfiintarea anexei.
Primaria insa refuza sa-mi elibereze Certificat de Urbanism pentru desfiintarea constructiilor fara un Proces Verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si fara chitanta de plata a amenzii.
Politia Locala insa nu poate sa-mi intocmeasca Procesul Verbal pentru ca fapta s-a prescris dupa 3 ani, conform art. 31 din cadrul Legii nr. 50 / 1991.
In aceste conditii, reprezentantii Primariei m-au redirectionat catre ANCPI sa solicit radierea anexei fara autorizatie de desfiintare, doar in baza contractului de vanzare - cumparare in care este mentionat faptul ca la momentul cumpararii constructia se afla in stare de autodemolare inca din anul 2012.
In urma unei audiente, Directorul OCPI judetean mi-a trecut in cererea de audienta ca radierea se va face doar in baza unei Autorizatii de Desfiintare si a Procesului Verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
M-am intors la Primarie si reprezentantii institutiei refuza in continuare sa-mi elibereze Certificatul de Urbanism. Sustin ca au discutat la rândul lor cu reprezentantii ANCPI si mi-au spus ca au agreat, verbal, sa-mi dea un Proces Verbal care atesta faptul ca anexa este intr-adevar desfiintata si sa incerc sa radiez constructia cu acest document, fara sa am insa garantia ca daca platesc pentru întocmirea documentatiei și tariful OCPI voi obtine radierea anexei.
Pe reprezentantii Primariei nu-i costa nimic sa ma tot trimita la OCPI si nici pe cei de la OCPI sa ma trimita inapoi la Primarie.
A mai intampinat cineva o astfel de situatie ?
Eu vreau sa intru in legalitate cu desfiintarea constructiei si institutiile statului ma paseaza la nesfarsit de la una la alta.
Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 15:16, 14 Ianuarie 2019
Va recomand sa depuneti la primarie o adresa fundamentata juridic prin care sa solicitati intrarea in legalitate cu privire desfiintarea constructiei. Primaria e obligata sa va raspunda motivat. Un eventual refuz, va putea fi contestat la instanta de judecata.

Conversatiile verbale cu autoritatile nu angajeaza in niciun fel reprezentantii acestora.â

Cu stima,
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2019
Bogdan Costache, Avocat
Primaria mi-a raspuns motivat ca nu-mi elibereaza Certificat de Urbanism fara Proces Verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si fara chitanta de plata a amenzii. Politia Locala in schimb nu poate sa-mi intocmeasca Procesul Verbal deoarece fapta s-a prescris in termen de 3 ani, in contractul de vanzare - cumparare fiind mentionat faptul ca anexa s-a autodemolat in anul 2012.
Pentru aspectul acesta, aveti un raspuns ?
Poate fi obligata Primaria sa-mi elibereze Certificat de Urbanism pentru intrarea in legalitate in lipsa Procesului Verbal ?
Este mentionat pe undeva printr-o lege faptul ca este neaparat necesar Procesul Verbal de constatare si sanctionare a contraventiei ? Reprezentantii Primariei spun ca starea de ilegalitate este confirmata doar de Procesul Verbal de constatare si sanctionare a contraventiei. Daca merg eu singur, de capul meu, fara PV la Primarie nu sunt in ilegalitate.
Deci, imi refuza documentatia pentru "desfiintare anexa - intrare in legalitate" dar mi-o refuza si daca o depun in varianta "desfiintare anexa" pentru ca la verificarile in teren constata ca respectiva constructie nu mai exista.
Reprezetantii Primariei vor ca OCPI-ul sa-mi radieze constructia fara Autorizatie de Desfiintare iar OCPI-ul imi care Autorizatie de Desfiintare si Procesul Verbal de Receptie la terminarea lucrarilor.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2019
florentin.pascu, utilizator
Conform art. 59 din Normele Metodologice din 12 octombrie 2009
de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții:
Intrarea în legalitate
(1) Organul de control care a sancționat contravențional pentru fapta de a se executa lucrări de construcții fără autorizație sau cu încălcarea dispozițiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe lângă oprirea executării lucrărilor, are obligația de a dispune luarea măsurilor necesare pentru încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației, sau de desființare a lucrărilor executate fără autorizație, într-un termen pe care îl va stabili prin procesul verbal.
(2) În vederea realizării prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administrației publice competentă să emită autorizația de construire/desființare are obligația de a analiza modul în care construcția corespunde reglementărilor din documentațiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând să dispună, după caz, menținerea sau desființarea construcțiilor realizate fără autorizație sau cu încălcarea prevederilor acesteia.
(3) În situația în care construcția realizată fără autorizație de construire întrunește condițiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administrației publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizații de construire în vederea intrării în legalitate, în coroborare cu luarea măsurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerința esențială de calitate "rezistență mecanică și stabilitate" privind starea structurii de rezistență în stadiul fizic în care se află construcția, precum și pentru cerința esențială de calitate "securitatea la incendiu", numai după emiterea Acordului de mediu, în condițiile legii.


Conform art. 13 alin. (2) din Ordonanta nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contravențiilor
(2) În cazul contravențiilor continue, termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data încetării săvârșirii faptei. Contravenția este continuă în situația în care încălcarea obligației legale durează în timp.


Deci ati putea incerca sa argumentati ca obligatia de obtinere a autorizatiei de desfiintare a constructiei este o obligatie continua si ca termenul de prescriptie curge de la data constatarii faptei (respectiv de la data la care functionarii primariei au luat la cunostinta de faptul ca a fost demolata constructia), si nu de la data demolarii.

Cu stima,
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2019
Bogdan Costache, Avocat
Nu merge asa. As fi preferat sa-mi intocmeasca PV-ul, sa platesc amenda si sa scap de toata bataia asta de cap.
Art. 31 din cadrul Legii nr. 50 / 1991 mentioneaza clar faptul ca "Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei" deci nu de la data la care reprezentantii Primariei au luat cunostinta despre fapta.
Singura solutie sa-mi intocmeasca PV-ul era sa mint si sa declar ca anexa a fost desfiintata mai recent de 3 ani dar imi cereau sa vada actul in baza caruia am dobandit imobilul si acolo scrie clar ca am achizitionat in 2018 anexa aflata in stare de autodemolare inca din 2012.
Prevederile privind contraventiile din Legea 50/1990 se coroboreaza cu OG 2/2001 provind contravențiile.

Susținerea ca fapta nu s-a prescris va ajuta sa primiti amenda si sa îndepliniți procedura de intrare in legalitate.

In alta ordine de idei, din punctul meu de vedere, PV-ul de constatare a faptei poate fi intocmit oricum. Decizia de a contesta PV-ul invocand prescripția este un drept al dumneavoastra. Acest lucru nu împiedica autoritățile sa emita PV-UL.

Cu stima,

Alte discuții în legătură

Casa construita fara autorizatie florinach florinach Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 art 31, extensie dar am demolat si construit irina cristiana irina cristiana Buna seara! in februarie 2008, am obtinut autorizatie de constuctie a casei dar pentru extensie, adica exista deja o casa de 42m2, pe care eu am demolato si am ... (vezi toată discuția)
Prescriptie sanctiune constructie ilegal edificata rechi1958 rechi1958 Am incercat sa ma documentez dar am gasit dat contradictorii , si anume : 1 - cum ca o astfel de fapta se prescrie dupa doi ani ---2 . cum ca nu se prescrie o ... (vezi toată discuția)