Bună ziua.Soția mea a decedat in data de 20.09.2018.Trebuie să fac succesiunea pentru urmatoarele lucruri:apartament cumparat împreună cu credit bancar(mai sunt inca 20 de ani de plată a ratelor),locul de mormant din cimitir unde este înmormântată mama soției, bunica soției si acum sotia mea,cumparat de ea acum 20 de ani si pentru o suma de aproximativ 20.000 lei acumulată la un fond de pensii prin pilonul 2.
Mentionez ca nu am avut copii.Singura rudă in viață a sotiei este sora ei care nu are nici o pretenție.De alte rude nu știm nici eu nici sora soției mele decedate.In cât timp trebuie să fac succesiunea?Cel mai important acum este locul din cimitir pentru ca in acest an se implinesc 20 de ani de la cumpararea lui și va trebui să il platesc pentru urmatorii 20 de ani.
raluk0207
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Dezbaterea succesiunii o puteti face oricand. Doar ca daca se implinesc 2 ani de la deces, veti avea de platit si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale. Deci, va costa mai mult.
In privinta cumnatei dvs, este bine sa ramaneti amandoi mostenitori si ulterior sa va doneze jumatatea ei.
Daca renunta, vor veni la succesiune copiii ei. Daca nu are copii, rudele din clasele urmatoare, pana la gradul 4.
Faptul ca dvs nu stiti de alte rude, nu inseamna ca ele nu exista. Nu se stie niciodata cand poate aparea vreun var primar.
Dezbaterea succesorala,cat si partajarea efectiva pot fi realizata oricand.
Transarea acestora poate fi realizata pe cale judiciara, ori pe cale notariala, daca exista un acord, intre comostenitori.
Daca dezbateti succesiunea pe cale notariala, in termen de 2 ani de la deces,
(succesiunea fiind deschisa prin moarte), nu platiti impozitul de 1%din valoarea masei partajabile.
Va sugerez sa acceptati mostenirea, atat dvs, cat si cumnata dvs, ulterior aceasta putand transmise prin donatie cota -parte din dreptul de proprietate.
Daca aceasta renunta, la succesiune vin copiii.
Daca nu are copii, vin rudele , pana la gradul al patrulea inclusiv.
GermanAlex
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca e datorie garantat nu se baga nimeni, dar mai sti?! Potrivit art. 1103 alin. 1 din Codul civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, adica de la data decesului. Deci sora dă renunțare, apoi așteptați un an si deschideti succesiunea. Cel mai bine mergeti la un notar care cunoaste toate chichițele.
Succesiune
ionita_victorita
Buna seara,
va rog sa ma ajutati intro problema:
sora si cumnatul au locuit in oras in casa tatalui cumnatului meu.
Dupa moartea batranului mostenirea a ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Elenarom
Referitor succesiune după frate
Fratele meu a decedat in 2012 fara sa aibă copii A rămas sotia lui , sora mea si eu , in calitate de ... (vezi toată discuția)