buna ziua .Prietenul meu a facut acum 2 zile un accident ( a intrat cu masina intr-un pom ) si nu a fost singur in masina ci cu inca o persoana.El nu a avut rani grave dar celalalt baiat a suferit o ruptura de picior si a trebuit operat .Ieri a fost operat si cand am vrut sa-l ajutam cu ceva bani a refuzat spunand ca dupa ce iese din spital o sa vedem cat a cheltuit si cat o sa mai stea la pat si abia apoi sa ne socotim.Initial , ne-a spus ca nu depune plangere la politie, dar ne gandim ca daca nu accepta nimic din partea noastra sa nu ne faca probleme. Trebuie sa va mai spun ca el are carte de munca si spitalul este acoperit de aceasta ( nu stiu daca are vreo relevanta lucrul acesta).
Intrebarea mea ar fii ,ce i se poate intampla prietenului meu in cazul in care nu cade la o intelegere cu individul?
I se face dosar penal?
In ce consta pedeapsa?
Va rog sa ma ajutati ca sunt disperata.
va multumesc.
Va trebui sa aveti in vedere art 184 Cod penal, referitor la vatamarea din culpa.
Infractiunea consta in savarsirea din culpa a unei lovituri sau a unor acte de violenta sau a oricarei alte fapte prin care s-a pricinuit unei persoane o vatamare ce a necesitat, pentru vindecare, ingrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum si fapta din culpa prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita, pentru vindecare, ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile.
Vestea rea este ca plangerea prealabila a persoanei vatamate declanceaza inceperea urmaririi penale.
Vestea buna este ca impacarea partilor oriretragerea plangerii prealabile au ca efect incetarea urmaririi penale.
ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Daca partea vatamata depune o plangere pentru "vatamare corporala din culpa" (in termen de 2 luni), dovedita cu certificat medico-legal, se incepe urmarirea penala pentru aceasta infractiune si e posibil sa se trimita dosarul in instanta. Pedeapsa nu este prea mare (in functie de situatia concreta si de circumstantele personale se poate aplica o pedeapsa cu suspendare sau o amenda penala). Pe latura civila, instanta poate obliga pe vinovat la plata unor daune materiale (dovedite cu inscrisuri) si morale (apreciate in functie de suferinta persoanei accidentate), precum si a cheltuielilor de judecata. O intelegere ar fi cea mai indicata in cauza!
Pentru evitarea neajunsurilor cauzate de solutionarea prin instanta,de preferat este sa desfasurati toate demersurile pentru intelegere amiabila.
Daca aceasta nu poate fi materializata,pentru asigurarea apararii prietenului dvs ,
este de preferat angajare de avocat