avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Autorizatie neexclusiva de la UPFR
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Autorizatie neexclusiva de la UPFR

Am o cofetarie si se asculta muzica ambientala de pe stick inregistrat de noi .Am autorizatie de la UCMR-ADA.Cei de la UPFR zic ca imi trebuie si de la ei licenta.E considerat fonograma stick-ul,am inteles ca au fost litigii care au castigat stick-ul nefiind considerat suport magnetic,,daca nu a fost muzica de pe CD,DVD
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: dragos79 , utilizator 23:08, 10 August 2021
Conform Articolul 104, aliniat (1) din Legea 8/1996, republicata, ”se consideră înregistrare sonoră sau fonogramă, în sensul prezentei legi, fixarea sunetelor provenite dintr-o interpretare ori execuție sau a altor sunete ori a reprezentării digitale ale acestor sunete, alta decât sub forma unei fixări incorporate într-o operă cinematografică sau în altă operă audiovizuală.
Asadar, si inregistrarile digitale de pe stick sunt fonograme.
Datorita faptului ca folositi muzica de pe stick, trebuie sa achitati si o taxa de reproducere.
In plus, pe langa UCMR-ADA (autori), UPFR (producatori) trebuie sa achitati remuneratii si catre CREDIDAM (artisti interpreti si executanti).

Legea, la fel ca peste tot in lume, a fost creata pentru ca cei care au creat, interpretat si produs muzica sa poata sa si castige de pe urma muncii lor. Astfel, sumele pe care d-voastra le achitati catre aceste organisme de gestiune colectiva, conform legii, trebuie sa mearga catre compozitorii, artistii si producatorii a caror muzica s-a difuzat in locatia d-voastra.
Din pacate, doar UCMR-ADA achita aceste remuneratii titularilor de drepturi a caror muzica s-a folosit, UPFR si CREDIDAM nu fac asta ci impart banii care ii incaseaza de la utilizatori dupa un algoritm propriu, numai catre cei in drept nu.
Buna ziua,
Am gasit acest link :[ link extern ] .
Are idee cineva este o modalitate legala de a achita drepturile de autor fara a mai avea cu aceste autoritati multiple de colectare?
Pentru un hotel cu 2 spatii interioare de servire de 60 mp. si 18 camere neocupate permanet ( mai ales in acest an) , trebuie sa achitam o taxa lunara de 450 lei la toate aceste autoritati, indiferent daca avem clienti sau nu.
Anul asta, un an groaznic in industria noastra, UPFR a considerat de cuviință ca este normal să trimită poliția in control la locație să ne amendeze pentru neplata taxelor catre ei, doar pentru faptul că avem un televizor funcțional, însă fără clienți prezenți in locație.
Consider ca modalitatea de a calcula aceste taxe este greșită si abuziva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
In cazul utilizării televizorului, deși s-au solicitat și încasat foarte mulți ani remunerații pentru fonograme publicate în scop comercial pentru înregistrările audiovizuale, acest lucru a fost lămurit luna trecută, pe 18 noiembrie 2020, de către Curtea Europeană de Justiție.
Astfel, în hotărârea pronunțată în cazul C-147/19, CJUE a stabilit că ”remunerația echitabilă unică nu trebuie plătită de utilizator atunci când efectuează o comunicare publică a unei înregistrări audiovizuale care conține fixarea unei opere audiovizuale în care a fost încorporată o fonogramă sau o reproducere a acestei fonograme.”
Pe scurt, nu trebuie achitate remunerații echitabile către respectivul organism de gestiune colectivă, de genul celor pe care le-ați menționat, atunci când difuzați programe tv.
E drept că hotărârile CJUE sunt obligatorii doar instanțelor și nu puteți invoca hotărârea citată mai devreme în relația directă cu UPFR însă puteți contesta în instanță sumele solicitate sau puteți cere, prin asociația care vă reprezintă, negocierea unei noi metodologii care să țină cont de hotărârea CJUE.
Buna ziua.
Detinem o pensiune cu un restaurant, 17 camere duble si doua apartamente. Chiar azi am fost chemati in instanta de catre Credidam pentru neplata acestor asa zise taxe.
Puteti da mai multe detalii legate de C-147/19, CJUE ?
Daca avem televizoare in camere si un televizor in restaurant mai trebuie platite aceste taxe?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2020
element94, utilizator
Abia acum am văzut comentariul d-voastră.
Depinde cine v-a chemat în judecată și pentru ce. Dacă este vorba despre UCMR-ADA, atunci va trebui să plătiți (sfatul meu e să vă înțelegeți amiabil cu ei) însă dacă este vorba despre UPFR, atunci nu aveți ce achita către ei deoarece nu utilizați fonograme ci opere audiovizuale, La CREDIDAM trebuie să achitați doar remunerația echitabilă pentru comunicarea publică a prestațiilor artistice în domeniul audiovizual (mare atenție, nu trebuie să achitați pentru comunicarea publică a fonogramelor !). Un alt organism la care ar fi trebuit (și trebuie) să achitați remunerații este DACIN-SARA (autorii operelor audiovizuale).
Pentru mai multe informații, dați-mi un mail.

Alte discuții în legătură

Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Taxa pentru difuzarea muzicii ambientale borihu borihu Bună ziua. Avem un hotel de trei stele și plătim pentru difuzare muzica ambientala la Credidam, Ucmr-Adă. UPFR, la TVR și acum a venit UPFAR-ARGOA. Ne ... (vezi toată discuția)
Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)