Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste situatia de mai jos:
Este vb despre 11 apartamente, locuinte de servici, aflate in proprietatea Electrica SA, in judetul Sibiu, a caror chiriasi suntem de 40 ani. Mai exact bunicul meu este pensionar, fost angajat al acestei institutii.
Incepand din anul 2003 si pana in prezent, propietarul l-a notificat de nenumarate ori, exprimandu-si dorinta de a vinde aceste locuinte, urmand ca apoi sa isi retraga intentia. In tot acest timp chiriasii au fost nevoiti sa aduca anumite imbunatatiri acestor spatii, pentru a-si asigura un minim de confort necesar, neputand folosii apartamantul in aceleasi conditii in care a fost predat acum 40 ani, propietarul lasandu-ne inclusiv fara apa calda. Investitiile constand in: centrala termica, instalatii curent, apa, canalizare, tencuieli etc .
In anul 2018, ne-a fost solicitat accesul in apartament pentru a se fotografia interiorul si a se efectua anumite masuratori care ar ajuta la stabilirea pretului de vanzare. Fiind de buna cuviinta, am fost de acord cu cele solicitate, ca mai apoi, la sfarsitul aceluiasi an, sa fim instiintati printr-o notificare scrisa, de faptul ca acele masuratori si fotografii au fost folosite, de fapt, pentru recalcularea chiriei, valoarea acesteia fiind calculata la "valoarea pietei", crescand de 5 ori, dar tinand cont de starea fiecarui apartament. Fapt care a dus la o discrepanta intre cei care au investit si cei care nu au facut mai nimic in tot acest timp. Ceea ce este inacceptabil, este faptul ca unora dintre vecini a caror apartamente nu au fost recondiționate, chiria nu le-a crescut foarte mult, fiind doar jumatate fata de a noastra, pentru aceeasi suprafata.
Mentionez faptul ca pana in prezent, chiria era stabilita in functie de venitul fiecarei familii, si nu putea depasii 15% din venitul net.
Avand in vedere cele de mai sus, am depus o contestatie la biroul propietarului din Sibiu, apoi, impreuna cu ceilalti chiriasi, am trimis aceste contestatii la Brasov, acolo unde isi are biroul, mandatarul propietarului. Aceste contestatii au fost primite de catre sucursala din Brasov, pe data de 10.12.2018, conform awb curier, insa nici pana la aceasta data nu am primit un raspuns oficial din partea propietarului .
Intre timp, conform notificarii au fost emise noile contracte, pe care am refuzat sa le semnam pe motivul neprimirii unui raspuns la contestatia trimisa. Tinand cont de faptul ca nu am semnat contractul, am sunat la Brasov sa intrebam ce se intampla, de ce nu primim raspuns la contestatie, insa ni s-a spus de catre jr care a semnat notificarea , ca o sa fim evacuati si o sa platim cheltuielile de evacuare.
Dupa toate cele de mai sus, vin in atentia dvs, solicitindu-va sprijinul si intrebandu-va daca propietarul are dreptul de a stabilii valoarea chiriei dupa investitiile facute pe cheltuiala noastra, iar pentru doua apartamente de aceeasi suprafata, diferenta chiriei poate fi dubla ca si valoare? Totodata, avand in vedere faptul ca nu am primit un raspuns la contestatie, ne absolva de faptul ca nu am semnat noul contract? Este posibil sa fim evacuati fara a avea nici un drept in fata propietarului?!
Mentionez faptul ca Electrica, mai are doua imobile in Sibiu, in acelasi regim, si pe care in urma cu o luna le-a pus in vanzare chiriașilor, insa cel in care locuim noi, refuza sa il vanda, fapt care ne face sa credem ca la mijloc sunt niste interese, ținând cont ca vizavi se construiește unul dintre cele mai mari mall-uri din tara.
Va multumesc.