avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Cine ma poate ajuta cu un raspuns?
Sunt angajata cu contract intr-o institutie publica de 2 ani si luna aceasta am avut 10 zile concediu medical. Cand l-am dat la personal mi s-a spus ca nu mi se plateste (concediul) si totodata ca mi se suspenda contractul pe zilele cat am fost bolnava. Motivatia ar fi ca a aparut o lege in 12 nov.care prevede acest lucru, dar eu nu am gasit nimic. Cine imi poate spune daca este legal si pe ce baza legala(legea sau hotararea)se poate face acest lucru avand in vedere ca platesc CAS si tot ce mai trebuie pt sanatate?
Cel mai recent răspuns: cosminia , utilizator 17:16, 22 Noiembrie 2009
Cei de la serviciul personal v/au vorbit despre Legea 329/2009
[ link extern ]

Art. 10
(1) In vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie—decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:
a) sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare;
b) sa reduca programul de lucru;
c) sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
d) alta masura cu efect echivalent.
(2) Cu respectarea prevederilor alin. (1), autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea astfel incat sa asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3) Modalitatea de aplicare a masurilor prevazute la alin. (1) se stabileste cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(4) In lipsa acordului sau in cazul in care, ca urmare a optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut la alin. (1).
(5) Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevazute la alin. (1) in zilele de sarbatoare legala.
(6) Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru prevazute la alin. (1) si la alin. (3)—(5) nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv in specialitate, efectiva. Salariatul beneficiaza in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale.

Dar avand concediul medical nu ar avea voie sa va respinga la plata indemnizatia aferenta.Dvs. ati anuntat angajatorul in 3 zile de faptul ca sunteti in concediul medical?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
1. Codul muncii spune:
Art. 50. - Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...
2. OUG 158/2005 spune:
Art. 16. -
(1) Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

3. Tot in baza OUG 158/2005, este obligatoriu a se plati certificatul medical legal.

Interventie moderator:
Ati postat aceeasi intrebare si la "Dreptul muncii...". este impotriva Regulamentului forumului si deruteaza si pe dvs. si pe noi. Sa nu mai faceti asa!
Multumesc pentru intelegere!
In primul rand scuze pt. "dublura" intrebarii.
In anl doi-lea rand multumesc pt. raspuns. Dupa ce am spus ca nu exista cadru legal prin care se spune ca nu se plateste, mi-au "bagat pe gat "art.50.
Ceea ce nu inteleg este : daca se suspenda contractul de munca, este adevarat ca ma va afecta la pensie? Se scad zilele de concediu? Nu trebuia sa se specifice de la cate zile in sus de concediu medical se suspenda contractul? Sau este vb de concediu medical in general, deci tot indiferent de cate zile este? Eu am 10 zile (cu tot cu o sambata si o duminica) de concediu.
1. Este vorba de concediu medical in general.
2. Numarul de concediu de odihna nu se reduce pentru faptul ca aveti 10 zile concediu medical.
3. Asa cum vi s-a raspuns anterior, angajatorul trebuie sa va primeasca certificatul medical, sa va plateasca indemnizatia si sa efectuati zilele de concediu fara plata la o data reprogramata.
Imi pare rau, dar cred ca nu ati inteles.
Este nu este vba de art.10 cu zilele fara plata, ci de art 50 cu "suspendarea contractului de munca".
Aici nu inteleg : Art. 50. - Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
deci "daca se suspenda contractul de munca, este adevarat ca ma va afecta la pensie? Se scad zilele de concediu? Nu trebuia sa se specifice de la cate zile in sus de concediu medical se suspenda contractul?"
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
cosminia, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu paternal flocanelu flocanelu Buna ziua. Fiul meu este angajat si se afla in concediu paternal cele 5 zile + 10 zile in urma obtinerii atestatului pentru cursul de puericultura. Daca in ... (vezi toată discuția)
Co este afectat de concediile medicale? topvion topvion Concediul de odihna anual, poate fi afectat in vreun fel de catre zilele de concediu medical sau a concediilor fara plata? acumulate in perioada acelui ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului de munca roxxzzy roxxzzy In cazul persoanelor care beneficiaza de concediu medical, la cate zile de concediu medical se suspenda contractul de munca? Si in baza la ce lege? Conform ... (vezi toată discuția)