avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RESTANȚE COTE DE DISTRIBUȚIE-INTRETINERE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RESTANȚE COTE DE DISTRIBUȚIE-INTRETINERE

Bună seara! Am o nelamurire în ceea ce priveste restantele cotelor de distribuție. Ce reprezinta acestea mai exact și care este procedura aplicării penalităților în acest caz? Sumele de la intretinere sunt mult prea mari din cauza acestor restante. Am sesizat cresterea sumei de la intretinere abia luna aceasta. Aș putea face contestație?
Menționez că sunt chirias și nu proprietarul apartamentului.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Oprea Mirela26, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:56, 7 Martie 2019
Solicitati contractul ca sa vedeti ce penalitati sunt prevazute si sa puteti calcula.

Puteti si contesta cotele chiar daca au dreptate si poate va vor lamuri cu un raspuns.
Dar, cel mai bine este sa calculati dvs.

Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna seara. Puteti face contestatie, dar ar fii ideal daca ati avea contract de inchiriere. Chiar daca este sau inregistrat la ANAF, are valoare juridica. In baza contractului puteti cere lamuriri administratorului. Penalitaile se aplica in cuantum de 0.200% pe zi. dupa 60 zile. cititi si legea 196/2018.


Oprea Mirela26 a scris:

Am o nelamurire în ceea ce priveste restantele cotelor de distribuție. Ce reprezinta acestea mai exact ...

N-am auzit pana acum de "cote de distribuție". Cel mai apropiat termen este "cote de contribuție".
Restantele sunt cotele de contributie (intretinerea) neachitate in termenul de plata plus penalitatile aferente.
Penalitatile sunt cele stabilite prin hot adun gen a asoc si de obicei sunt la max posibil de 0,2%/zi incepand cu a 31-a zi dupa expirarea termenului de plata inscris pe lista de plata.

Aș putea face contestație?
Menționez că sunt chirias și nu proprietarul apartamentului.

Exclus. Numai proprietarul are dreptul sa ceara explicatii in primele 10 zile de la afisarea listei. O poate face si chiriasul daca are o imputernicire notariala de reprezentare.
Si eu consider ca, chiriasul are dreptul de a contesta chiar daca in lege nu se precizeaza in mod expres.

In vechea lege se preciza in mod expres ca doar proprietarul ar avea dreptul?

Desi fata de asociatie proprietarul si nu chiriasul este obligat la cotele de intretinere sub aspectul calitatii procesuale pasive si doar acesta poate fi dat in judecata, in final, este chiriasul este cel obligat.Adica proprietarul il poate da in judecata pe chirias ca sa recupereze banii dati.De aici apare interesul legitim si legitimitatea procesuala.

O actiune in justitie se poate deschide si pe interes legitim si chiriasul are un astfel de interes dupa aprecierea mea.

S-a mai purtat o discutie asemanatoare pe forum.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
nu trebuie imputernicire notariala., este suficienta o "hartie de mana" Legea 196/2018 si chiriasii se pot constitui in asociatie, ceea ce le da un oarecare drept.

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la un bloc de locuinte sociale in proprietatea primariei, in prezent de administrarea acestuia se ocupa asociatia de locatari constituita in 1997. In ... (vezi toată discuția)
Asociatia de chiriasi Mainerici  Ctin Mainerici Ctin Intr-un bloc de locuinte aflat in proprietatea primariei destinat pentru inchiriere, chiriasi s-au constituit in 2ooo in asocia;ie de locatari. Dupa legea ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)