avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intimidare si constrangere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intimidare si constrangere

Buna ziua. Va supun atentiei urmatorul incident. Un candidat din invatamant, si-a depus dosarul in vederea unui transfer la o scoala, urmand ca sa tina o lectie demonstrativa, aceasta fiind conditia specifica a scolii vizate. In ziua in care trebuia sa sustina acea lectie demonstrativa, inaintea inceperii, a fost invitat de catre directorul scolii in directiune, pentru o discutie privata (invitatia a fost facuta in prezenta secretarei). In timpul acestei discutii, directorul i-a dat de inteles candidatului ca nu este bine primit la acea scoala invocand neajunsuri profesionale, precum: lipsa elevilor olimpici, lipsa pregatirii nefacand fata intrebarilor elevilor etc. Cu toate acestea, candidatul (care in ultimii 12 ani a detinut si functie de conducere, are gradatie de merit, este masterand pentru a doua oara obtinand bursa de performanta iar punctajul obtinut pe baza anexei 2 din metodologie este de peste 90 puncte ), dupa ce a argumentat lipsa "performantei de excelenta" datorata faptului ca este titularul unei scoli cu elevi cu dizabilitati, desi umilit si demoralizat, a decis sa-si sustina lectia demonstrativa. Evident, nota obtinuta (care, conform metodologiei, nu poate fi contestata), a fost sub nota minima, deci nu a obtinut acordul scolii. In aceste conditii candidatul face contestatie (fara a contesta nota care asa cum am precizat, nu poate fi contestata, desi este nejustificat de mica), reclamand faptul ca s-a incalcat metodologia prin acel "interviu" care nu era prevazut ca si conditie specifica a scolii, (conditiile specifice trebuie avizate de Inspectoratul Scolar) si faptul ca a fost "urmarit", fara acordul lui, pe tot parcursul orei, prin intermediul camerelor de supraveghere existente in clasa si solicita o noua evaluare. Raspunsul primit de la conducerea scolii, in urma intrunirii Consiliului de administratie, a fost ca metodologia a fost respectata iar discutia a avut loc pentru a clarifica unele aspecte: candidatul "doreste doar sa-si completeze norma la scoala X sau chiar sa vina la ore din toamna". Ce este de facut in continuare? Oricata toleranta am avea, e greu de suportat idee ca un director recurge la intimidare si umilinta pentru a retine postul pentru alte etape ale mobilitatii...Acele conditii verbalizate (olimpici etc) sunt discriminatorii si chiar daca le-a solicitat, ele nu au fost avizate. Din pacate directorul nu va recunoaste ce s-a discutat in spatele usilor inchise dar cert este ca nu avea dreptul sa "clarifice" nimic cu candidatul. Singura solutie care i-a mai ramas, vazand ca totusi candidatul nu a renuntat la dreptul lui de a-si sustine lectia demonstrativa, a fost de a-i acorda o nota mai mica decat cea minim stabilita de metodologie. Dar din pacate, nota nu poate fi contestata (o alta aberatie a sistemului). In urma discutiei neoficiale cu conducerea Inspectoratului Scolar, i s-ar fi spus ca nu are dovezi si chiar daca ar trimite o echipa de verificare, nu vor gasi dovezi care sa sustina cele reclamate de catre candidat.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
Marcel2017, utilizator

Alte discuții în legătură

Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Contestație la contestație lupurazvanlupu lupurazvanlupu Bună ziua, Am participat la concursul de director și am obținut o notă peste 7 la proba scrisă. Ulterior probei scrise trebuia să susțin proba orală ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu, trafic de influenta sau sunt eu de vina ? rcip78 rcip78 Buna ziua .dupa acest sper scurt istoric al evenimentelor as vrea sa ma sfatuiti ce e mai bine de facut,sunt tatal unei eleve de clasa a 7a iar in momentul in ... (vezi toată discuția)