Cititi un raspuns documentat aici:
[ link extern ] /
"Astfel, cunoașterea momentului și a soluției definitive pronunțate de instanța judecătorească cu privire la plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, fapt de care depinde îndeplinirea obligației legale de predare a permisului de conducere, ține de diligența părții implicate într-un asemenea proces, de vreme ce prevederile art. 10 alin. (1) din Codul de procedură civilă stabilesc că,
în cadrul procesului civil, părțile au obligația să îndeplinească actele de procedură în condițiile, ordinea și termenele stabilite de lege sau de judecător, să își probeze pretențiile și apărările, să contribuie la desfășurarea fără întârziere a procesului, urmărind, tot astfel, finalizarea acestuia.”
Diligența părții presupunând faptul că, contravenientul căruia i s-a respins plângerea contravențională formulată, nu trebuie să aștepte comunicarea hotărârii, ci este OBLIGAT ca într-un termen de 15 de la pronunțare:
- Să solicite eliberarea unui certificat de grefă privind hotărârea pronunțată de respingerea a plângerii contravenționale formulate;
- Să predea permisul de conducere împreună cu certificatul de grefă."
Exista si o initiativa legislativa menita sa puna ordine in aceasta privinta:
[ link extern ] /
Acum, ce sa va spun, mai e o varianta, daca nu credeti pe avocati puteti sa ascultati de baietii aia de pe forumul de politisti care (dupa cum spuneati, ei cred ca stiu ce zic) :
"Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
Ca să devină irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă şi orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti, iar termenul de 15 pentru predarea permisului de conducere, se scurge de la data legalizării hotărârii judecătoreşti.
Când legalizarea se face de către persoana în cauză (contravenient), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare se majorează cu cele 30 zile.
Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.
Dacă vrei să rezolvi problema şi să eviţi o majorare a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, trebuie să mergi la tribunal, să soliciţi eliberarea hotărârii definitive şi irevocabile, iar cu această hotărâre să te prezinţi la poliţie şi să predai permisul de conducere."