avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire prima - demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire prima - demisie

Poate angajatorul dupa demisie sa iti scada prima din lichidare?
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Eduard1997111 , utilizator 14:13, 27 Aprilie 2019
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.....

In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. mun., angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă si a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.

4. Ne puteti posta mai multe detalii despre acordarea primei?
Dupa ce am primit prima de paste, am demisionat iar pe data de 1 trebuie sa primesc salariu pe luna trecuta, si am inteles ca imi va retrage prima din salariu. Este posibil?
Este posibil , dar asta nu inseamna ca este si legal.
Ce pot face in cazul asta?
In cazul in care vi se va retine din salariu :
- promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.

si/sau

- depuneti o sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Retinere salariala TIMITA ANDREI COSMIN TIMITA ANDREI COSMIN Daca mi-am dat demisia si trebuia sa primesc salariul(lichidarea) dar patronul mi-a retinut acest salariu sub motivul ca am gresit o comanda si i-am adus ... (vezi toată discuția)
Prema de productivitate Geoooo Geoooo Se poate opri din salariul net prema de productivitate atâta timp cât a fost băgată în brut este legal? (vezi toată discuția)
Este posibil ca angajatorul să îți rețină mai mult de jumătate din ultimul salariu în perioada de probă? ruxxy11 ruxxy11 Bună ziua! Am lucrat în perioada de probă în cadrul unui restaurant, dar din păcate nu m-am ridicat la așteptările angajatorului. Totuși, angajatorul ... (vezi toată discuția)