avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... N-am putut plăti întreținerea la zi pentru că ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

N-am putut plăti întreținerea la zi pentru că asociația nu are cont bancar, deci mi s-au calculat penalități într-un mod pe care nu-l înțeleg. Vă rog să mă lămuriți

Am fost plecata de la domiciliu si am solicitat un cont bancar ca sa virez cotele de intretinere, dar admnistratorul a zis ca nu avem cont. Astfel am ramas restanta pe luna dec 2018, ian, febr, mart, april 2019. Aprilie este ultima luna afisata. Azi 20.06.19 am fost sa platesc intretinerea si am solicitat chitanta pt fiecare luna, dar am primit a singura chitanta cu toata suma inclusiv penalitatile. Intretinerea era 402,89 lei( am centrala termica), iar penalitatile 29,06 si am primit chitanta pt 431,95 lei. Este corect ? Am intrebat cum au fost calculate penalitatile si mi - a spus sa fac cursul de administrator. Eu am incercat sa calculez dupa lege, dar nu am cazut pe cifra de pe liste.
In dec 2018 Listele au fost afisate pe 21.01.09 cu scadenta pe 11.02.19 si pt suma de 72.17 lei penalitatile sunt 14,14 pana la 20.06.19. Este corect? Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu consider ca nu trebuia sa achitati penalitati de intarziere daca nu aveau cont bancar.
Asa ar fi just.
Asociatia este obligata sa aiba cont bancar si daca nu are cont bancar nu are drept la penalitati de intarziere...in cazul dvs.

Trebuia insa sa contestati in scris.
Apoi sa va judecati cu asociatia.

Daca nu ati fi achitat si va dadea in judecata ati fi putut sa va aparati.

Si acum ati putea da in judecata asociatia insa este mai complicat...
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este normal sa va faca doar o chitanta, dvs ati platit o data, nu de 5 ori.
Sunt calculate bine penalitatile. Tineti cont ca aveati de plata 72.17 si au trecut mai mult de 100 zile.
Puteti argumenta raspusul cu vreun art de lege? Mi-ar fi de folos! Multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018 :

"Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat", prevede noua lege a asociațiilor.

Asociațiile vor avea posibilitatea, în continuare, să perceapă penalități după ce se împlinesc 30 de zile de la scadență. Penalitățile vor putea fi orice procent mai mic sau egal cu 0,2% / zi de întârzire.



Nu reese ca se elibereaza o singura chitanta cu penalizarea inclusa in suma totala. Puteti sa-mi spuneti daca termenul scadent este corect? Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
ely1001, utilizator

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Asociații de proprietari: se pot folosi banii din penalizările pe care le-am plătit din 2016 până in 2018 pentru lucrări de întreținere? Adrianvalentin82 Adrianvalentin82 Se poat folosi bani din penalizările pe care le-am platit din 2016 pana in 2018 pt lucrări de întreținere la blocul unde locuiesc? (vezi toată discuția)