Buna ziua,
Recent, Telekom Romania a transmis beneficiarilor Legii 189/2000 (in cazul meu persecutat din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945) urmatorul comunicat:
„Stimate Client, Conform dispozițiilor legale și noii convenții stabilite cu Casa Națională de Pensii Publice, începând cu data de 1 Mai gratuitățile de care beneficiezi prin decontare direct în factură în funcție de dispozițiile legale în vigoare care îți sunt aplicabile, sunt următoarele:
- Pentru categoriile Persecutați din din motive politice, deportați în străinătate sau prizonieri cuantumul este de 5 euro/lună tva inclus conform :
- Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri;
- Legii nr. 189/2000 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare.
Această modificare nu este rezultatul politicii de prețuri a companiei Telekom Romania S.A.
Convenția dintre Telekom România, Casa Națională de Pensii Publice(CNPP) și Ministerul Muncii și Justiției Sociale(MMJS) nr. 220219/TKR/TM/CEO/103882//866/11.03.2019//21/04.03.2019, valabilă și aplicabilă la nivel național, a fost încheiată în vederea aplicării prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 44/1994 și a Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999.
Convenția reglementează modul de desfășurare a operațiunilor între Telekom România și Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, în avantajul beneficiarilor prevederilor legale menționate mai sus, pentru aplicarea direct în facturile acestora a gratuităților legale la abonamentul de telefonie fixă, cu decontarea ulterioară efectuată de către Casa Națională de Pensii către Telekom România.
Astfel, gratuitatea se acordă direct beneficiarului la fiecare factură emisă de Telekom România care aplică întâi gratuitatea și ulterior o decontează de la Casa Națională de Pensii din bugetul de stat special alocat plății acestor sume. În lipsa unui asemenea mecanism de decontare, beneficiarii ar fi nevoiți să facă demersurile personal fată de Casa Națională de Pensii Publice pentru primirea acestor gratuități.
Beneficiarilor acestor legi nu le-au fost afectate drepturile garantate de actele normative în cauză, aceștia putând obține decontarea în întregime a valorii abonamentului similar beneficiarilor care nu sunt clienți ai companiei Telekom, din bugetul de stat, în relaționare directă cu casele teritoriale de pensii.
Mai mult decât atât, aceasta Convenție nu numai că nu modifică în niciun fel drepturile acordate acestor beneficiari de catre legile speciale mentionate ci stabilește un beneficiu suplimentar pentru aceștia prin aplicarea gratuității direct în factură.
Telekom România este singurul operator de pe piață care suportă financiar, în avans, aplicarea directa la facturare în avantajul clienților săi incluși în această categorie, recuperând ulterior aceste costuri prin decontare de la Casa Națională de Pensii .
Decontarea gratuităților suportate în avans de către Telekom România la abonamentele de telefonie fixă, se realizează de către Casa Națională de Pensii Publice la valoarea unicului abonament de telefonie fixă din oferta comercială curentă a Telekom România, disponibilă clienților beneficiari.
În măsura în care clienții beneficiari doresc să acceseze integral modalitatea de aplicare directă în factură a gratuității, aceștia pot accesa actuala ofertă comercială (cu următoarele beneficii: minute nelimitate incluse, oricând, în rețelele naționale de telefonie fixă și mobilă/rețelele internaționale fixe din Zona SEE și Zona Europa/rețelele internaționale fixe și mobile din SUA și Canada + 100 de minute în rețelele internaționale mobile din Zona SEE și Zona Europa), Telekom manifestând deschidere inclusiv pentru cei aflați în perioada minimă contractuală.
În caz contrar, așa cum am precizat, aceștia pot obține decontarea în întregime a valorii abonamentului similar beneficiarilor care nu sunt clienți ai companiei Telekom, din bugetul de stat, direct de la casele teritoriale de pensii. Această ultimă opțiune își are baza în aplicarea prevederilor legale și ar fi reprezentat procedura standard pentru integralitatea abonamentului în lipsa încheierii Convenției dintre CNPP, MMJS si Telekom.
Mai precizăm că aplicarea directă în factură cu decontarea ulterioară pentru suma de 5 euro nu prezintă vreun avantaj economic pentru Telekom România deoarece contravalorile abonamentelor ce trebuie încasate pentru serviciile prestate de Telekom România rămân aceleași ci reprezintă chiar o suportarea a acestor costuri în avans de către Telekom România.
Cu stimă, TELEKOM ROMANIA”
Asadar Legea 189/2000 prevede la Art.5 puctul f) scutire de plata taxelor de abonament pentru radio și televizor
Ca urmare a comunicatului Telekom de mai sus din 1 Mai 2019 Casa de Pensii sau Ministerul Muncii deconteaza doar 5 Euro/luna (24 lei) desi cel mai mic abonament Telekom este de 6Euro+TVA (aprox 35 lei) .
Va intreb : prin urmare se incalca punctul Art.5, punctul f, deoarece beneficiarii legii 189/2000 nu mai sunt scutiti integral de la plata abonamentului de telefonie ? In caz afirmativ care este solutia si cine se face vinovat de aceasta incalcare : Casa de Pensii, Ministerul muncii, etc …?
Multumesc, Adrian