Buna ziua. Din anul 2010 activez ca functionar public cu statut special. Va rog sa imi spuneti, daca as putea beneficia de compensatie de chirie, in conditiile in care mostenesc 3/8 din masa succesorala a mamei mele ( aprox. 5,7 mp cota parte ) dintr-un apartament si 3/8 dintr-un alt apartament (aprox. 11, 9 mp cota parte, Total aprox. 17mp. ). Se poate considera "LOCUINTA" in conditiile in care sunt si casatorit, cotele enumerate mai sus care ar duce la un raspuns negativ din partea unitatii unde imi desfasor activitatea ? As dori un punct de vedere din partea d-voastra ca sa stiu cum abordez acest lucru in cazul unui refuz din partea conducerii.
Va atasez legea. Multumesc si astept raspunsurile voastre.
Art. 110 - (1) Politistii de penitenciare au dreptul la atribuirea unei locuinte de serviciu daca, in localitatea unde isi desfasoara activitatea, ei, sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu detin o locuinta in proprietate ori nu li s-a atribuit locuinta de catre autoritatile administratiei publice locale.
(2) Politistii de penitenciare carora nu li s-a acordat locuinta potrivit prevederilor alin.(1) si care nici ei si nici sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu au in proprietate o locuinta in localitatea unde isi desfasoara activitatea au dreptul la compensarea lunara a chiriei in cuantum de pana la 50% din venitul net realizat lunar, pentru o locuinta situata in aceasta localitate, dar nu mai mult decat chiria prevazuta in contractul de inchiriere incheiat in conditiile legii, inclusiv pentru locuintele atribuite de catre autoritati[e administratiei publice locale sau pentru locuintele de serviciu.
(3) Daca politistii de penitenciare, inclusiv sotul/sotia acestora sau copiii aflati in intretinerea acestora au instrainat o locuinta, in localitatea in care isi
activitatea, dupa data incadrarii in sistemul administratiei penitenciare, acestia nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2).
(4) In situatia inexistentei unui fond locativ corespunzator in localitatea unde isi desfasoara activitatea, contractul de inchiriere poate avea ca obiect o locuinta situata intr-o localitate aflata la o distanta de maximum 70 km, in cazul in care nici politistul de penitenciare si nici sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu au in proprietate personala o locuinta in acea localitate sau in alta localitate
situata mai aproape de locul de munca.
(5) Nu se acorda compensatia lunara pentru chirie in situatia in care contractul de inchiriere a fost incheiat cu rudele de pana la gradul II inclusiv ale politistului de penitenciare ori ale sotiei/sotului acestuia/ acesteia.
(6) Politistii de penitenciare carora li s-a atribuit o locuinta de serviciu pot solicita schimbarea acesteia si atribuirea unei alte locuinte disponi bile in fondul locativ al Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau al unitatii penitenciare in cauza, care sa corespunda nevoilor locative ale politistului de penitenciare, sotului/sotiei acestuia si copiiilor aflati in intretinere. Prevederile alin. (9) teza a 2-a raman aplicabile. Cererile de schimb de locuinte se solutioneaza cu prioritate.
(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), medicii rezidenti angajati in politia penitenciara, pot solicita chirie in localitatea unde efectueaza studiile de rezidentiat.
(8) De prevederile alin. (2) beneficiaza politistii de penitenciare carora li s-a atribuit o locuinta de serviciu din fondul locativ al Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau dupa caz, al unitatii penitenciare in cauza, care nu mai corespunde nevoilor locative ale politistului de penitenciare, sotului si sotiei acestuia si copiiilor aflati in intretinere, si la care el in cauza renunta. Prevederile alin. (9) teza a 2-a raman aplicabile.
(9) Beneficiaza de prevederile alin. (2) si politistul de penitenciare care a avut in proprietate o locuinta, in localitatea in care isi desfaoasra activitatea, care, dupa data incadrarii in sistemul administratiei penitenciare, pentru motive neimputabile, a pierdut dreptul de proprietate asupra acesteia. Dreptul prevazut de prezentul alineat se acorda in urma efectuarii unei anchete sociale, efectuata de catre o comisie constituita prin act alconducatorului unitatii in care este incadrat politistul de penitenciare.
(10) Drepturile prevazute de prezentul articol nu au caracter salarial nu seimpoziteaza.
(11) Conditiile de acordare a drepturilor prevazute de prezentul articol se stabilesc prinordin al ministrului justitiei.