avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii PFI
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii PFI

Bună seara!
Am următoarea ipoteză:
Mă înregistrez la ANAF ca Persoana Fizica Independenta, pentru a exercita o profesie liberala!
Depun toate actele, mi se eliberează CIF si declar ca nu depasesc, pentru anul fiscal in curs sau următor, plafonul minim prevazut de lege,
Asta inseamna că, dacă într-adevăr, nu depăşesc acel plafon, nici nu voi achita contribuţia la sănătate şi la pensii, corect? Dacă îl depăşesc am obligaţia să declar , urmând ca în primul trimestru al anului viitor să şi achit contravaloarea în funcţie de cât am realizat.
Practic în situaţia în care nu realizez acel plafon, tot ce va trebui să achit este acel 10% ca impozit pe profit, corect?
Esenţa întrebării este următoarea: după ce mă înregistrez la ANAF, ca PFI, dacă declar că nu voi depăşi acel plafon, va trebui să plătesc alte contribuţii obligatorii lunare, indiferent de ceea ce realizez efectiv, în afară de cei 10%?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Jurindex, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jurindex , utilizator 14:40, 6 August 2019
Da, o să plățiți CAS pentru pensie, impozit pe profit...
Mai concret: dacă astăzi am obţinut toate documentele de funcţionare, începând cu luna viitoare sunt obligat să achit lunar contribuţii la CAS, CASS şi alte contribuţii, sau le achit după ce depun declaraţiile anuale?
Si mai concret: mă refer strict la momentul plății fizice. Normal statul incasează cotele dupa ce contribuabilul realizeaza veniturile, adica nu poate incasa pe ceva nerealizat inca!
O sa vă șocați! La PFA, PFI, Statul colectează taxele și anticipat, pe baza venitului estimat în anul în curs.
Plățile se fac trimestrial!
Există un calendar fiscal!
In anul următor, pe baza venitului real
din anul anterior, declarat în declarația unica, se face regularizarea și va trebui sa plătiți diferențele...
Mulțumesc mult de tot! Asta doream să aflu! Bănuiesc că, la regularizare, statul returnează și taxele incasate în baza venitului estimat care s-a dovedit a fi mai mic decât cel real! Adică declar un estimat de 10.000 lei, să zicem, achit trimestrial contribuțiile, însă, până la regularizare, nu realizez acei 10.000 lei, statul încasând într-o bază reală mai mică!
La regularizare, vor rezulta diferențe în favoarea mea pe care statul ar trebui să mi le returneze! E corect raționamentul?

Ideea este următoarea: pe mine mă interesează să derulez o activitate economică independentă (de exemplu, traduceri, nelegalizate, neautorizate, doar în baza licenție de absolvent de litere) sub o formă juridică, ce îmi permite să eliberez facturi, dar care să nu mă oblige să plătesc anticipat taxe la stat, ci numai după ce realizez venituri efectiv!
O asociație ar fi mai indicată?
Aveți vreo sugestie?
Nu caut să însel statul, dar nici nu e ok să îi achit anticipat taxe, fără ca eu să fi realizat efectiv baza de calcul!
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2019
Jurindex, utilizator

Alte discuții în legătură

Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)
Infintare p.f.a robertnelu robertnelu Doresc infintarea unui P.F.A, pentru a fi agent Provident.Care sunt contributile la cas, cass, impozit, tinand cont ca mai am si alt servici pe perioada ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa silvia1 silvia1 As dori sa stiu cam tot ce se poate despre infiintarea de PFA.Am urmarit o multime de subiecte,dar,unele erau total ambigue. Iar in privinta darilor catre ... (vezi toată discuția)