Sotia mea detine un PFA neplatitor PFA, fara deduceri cheltuieli. In cazul in care se depaseste norma de venit, insa sub 65000 euro, care sunt taxele ce trebuiesc platite catre stat ?
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca se depaseste valoarea normei de venit stabilita pentru acest an la codul caen respectiv, impozitul pe venit 10% se calculeaza la valoarea normei si pentru contributiile sociale 10% cass si 25% cas se compara valoarea normei de venit cu valoarea celor 12 salarii minime brute pe economie si se calculeaza la valoarea normei daca se depaseste si trebuie platite.
Singurul plafon este dar in codul fiscal la art. 69 (9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Va multumesc pentru explicatii. Imi este inca neclara partea cu cas si cass... Spre exemplu daca anul acesta norma de venit este de 24000 lei, iar eu am incasat 50000 lei, cas si cass se calculeaza din diferenta acestora?
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.