avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta soție a schimbat yala și a solicitat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"?

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ce am intrebat in titlu:
Exista un divort pronuntat (intelegere amiabila) in urma caruia sotia cu fiul nostru minor dar si eu avem declarata adresa de domiciliere, apartamentul. Precizez ca ea are copilul in intretinere, eu platind pensie alimentara, iar custodia este comuna.
Dupa pronuntarea divortului, m-am mutat pe o perioada prestabilita (pentru 6 luni), in apartamentul unor prieteni, intrucat divortul si tensiunile dintre noi parintii, il afectau vizibil emotional pe fiul nostru, dar si pe noi.
Dupa mai putin de 2 luni fosta sotie a schimbat yala usii si ulterior mi-a intentat proces invocand Ordonanta Presidintiala si cerand atribuirea provizorie a folosintei apartamentului pana la lichidarea regimului comunitatii de bunuri. Din acel moment am fost anuntat ca "am plecat de buna voie si nu mai am dreptul sa intru in apartament" (nici macar sa imi iau lucruri personale), iar daca voi sparge yala o sa cheme politia.
Neexistand un process de partaj (conditie impusa), i-a fost respinsa cererea la Tribunal, fiind obligata sa plateasca si cheltuielile de judecata . Dupa aceasta sentinta, “fosta doamna” a facut apel la Judecatorie, unde ca si la Tribunal, nu a precizat clar nume de martori si din nou, neexistand un proces de partaj, sentinta a fost aceeasi si in aceleasi conditii.
Acum,… avand aceste doua sentinte definitive, prin care i se respinge solicitarea de atribuire provizorie a folosintei apartamentului, va intreb…in ce conditii si mijloace practice ma pot intoarce acasa avand in vedere ca, asa cum am mai spus, nu mai pot locui la prietenii mei in apartament iar o chirie nu imi pot permite.
Va mutumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să solicitați prin intermediul instanței de judecată reintegrarea dvs in locuinta comuna. Va sfătuiesc să inițiați si acțiunea de partaj pentru a pune capăt proprietății devalmase,urmând să primiti o sulta de la fosta soție daca sunteti de acord ca aceasta sa ramana in apartament.
In cazul in care conviețuirea impreuna este imposibila din cauza doamnei puteti solicită la partaj si contravaloarea lipsei de folosință a imobilului.
Contactați un avocat de pe forum sa va explice pe larg toate demersurile in functie de pretențiile pe care le aveti in urma partajului.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2019
Avocat Neagu Elena, Avocat
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti ca ati pierdut cheia, spargeti yala si intrati, atat timp cat bunul este comun, nu avea nici-un drept sa schimbe yala, sau daca a facut-o pentru ca se defectase trebuia sa va dea o cheie, politia nu intervine in astfel de cauze, nu interzice politia cuiva sa intre pe propietatea lui, in special ca aveti domiciliul acolo, mi s-a intamplat mie personal. Atat timp cat sunteti copropietar, nu exista impotriva dv vreun ordin de restrictie, plangeri ca o maltratati pe sotie sau copilul, nu are nici-un drept sa va interzica accesul pe propietatea care este si a dv. cine v-a anuntat ca ati plecat de buna voie? sotia, stie dansa mai bine decat dv cum ati plecat? daca ati fost fost trimis in vreo delegatie de la serviciu? sau chiar daca ati plecat pentru o perioada, cine a stabilit ca nu mai aveti voie sa va folositi de bunul care este si al dv? tot sotia? nu cumva sotiile isi aroga drepturi mai multe decat au si incep ele sa decida pentru ceilalti sau stabileasca reguli?
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2019
ianstef, utilizator
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact, va întoarceți, spargeți yala, o înlocuiți și va vedeți de viata. E casa dumneavoastră, dacă soția va dorește în alta parte sa va plătească chirie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba de reintegrare in locuinta atit timp cit sotia nu are niciun temei legal sa va intezica accesul in locuinta.Doar eventual violente care ar face imposibil traiul in comun sa justifice un eventual ordin de restrictie.Totul e sa procedati cu calm si sa nu dati motive pentru astfel de acuzatii.Sotia a procedat nelegal schimbind yala si interzicindu-va accesul in propria locuinta.Asa ca nu puteti fi acuzat daca schimbati yala si-i dati dvs. o cheie sotiei.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si daca sotul exercita violente, simpla calitate de coproprietar ii da dreptul sa ramana in casa si sa o terorizeze? De ce ziceti ca o ordonanta de atribuire provizorie n-ar fi admisibila?

Alte discuții în legătură

Schimbare cheie yalã Cristian Marian Cristian Marian Divorț în apel. Prima instanță mi-a încredințat minorul mie. Fosta soție a schimbat yala la ușa apartamentului, proprietate ... (vezi toată discuția)
Existã vreun artificiu pentru evitarea procesului de partaj Cristian Marian Cristian Marian Există sentință definitivă de divorț. Copilul mi-a fost încredințat mie. Eu și copilul stăm în chirie, fosta soție în ... (vezi toată discuția)
Schimbare yala in timpul procesului de partaj bunuri comune mere mere Buna seara, Ce as putea sa fac in acest caz , cind fosta sotie in timpul procesului de partaj bunuri comune a schimbat yalele de la usa apartamentului(in ... (vezi toată discuția)