avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot sa-mi platesc singura cartea de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot sa-mi platesc singura cartea de munca?

mai am de luat somaj pana pe 19 decembrie si as vrea sa stiu daca pot sa-mi platesc singura cartea de munca pana imi gasesc ceva.nu vreau sa am intrerupere pe cartea de munca.daca se poate,va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac si cam cati bani ar tb sa dau pe luna.va multumesc
Buna ziua !
Va prezentati la casa de pensii teritoriala si incheiati un contract de asigurare, in baza caruia platiti o suma lunara .
Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala (anexa 3), persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute in Legea nr. 19/2000, modificata si completata, la art. 5 alin. (1), cele care nu se afla in plata unor prestatii de asigurari sociale in sistemul public, cele care nu se regasesc in situatiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) si c), precum si cele care nu sunt asigurate in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public.
Asigurarea prin contractul de asigurare priveste toate riscurile sociale prevazute de lege, in ansamblul lor, neexistand posibilitatea incheierii a cate un contract, distinct, pentru fiecare dintre riscurile sociale acoperite de sistemul public.
Actele necesare:
1. Contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare)
2. copie BI sau CI
3. dosar de incopciat
4. carnet de munca
5. declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este salariata, nu este somera, nu este pensionara sau nu este asigurata intr-un alt sistem de asigurari sociale).
Contributia de asigurari sociale se plateste pana la sfarsitul lunii pentru luna in curs, in caz contrar calculandu-se dobanzi pentru fiecare zi calendaristica de intarziere si penalitati de intarziere pentru fiecare luna sau fractiune de luna, pana la data platii inclusiv.
Cota CAS se calculeaza aplicand procentul de 28% din venitul asigurat, incepand cu 01.01.2009
, adica aveti de platit aprox 120 lei lunar.
Cu stima !
va multumesc din suflet pentru raspuns.o zi buna
Daca vreti sa va platiti singura contributiile pentru o eventuala sarcina, sa stiti ca nu va va ajuta.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
exact pentru asta aveam nevoie.credeam ca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului daca-mi platesc cartea de munca.nu exista nici o solutie?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! - plata taxe gravide Ctistina Ctistina Pot sa imi platesc singura taxele pentru a putea primi prenatal sidaca maternitate avand in vedere ca nu muncesc!!va multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc nelly_cosmin@yahoo.com nelly_cosmin@yahoo.com C\'è trebuie sa fac pt a beneficia de concediu postnatal? Nu am muncit cu carte de munca ,dar asa vrea sa imi platesc singura taxele. Este posibil?si daca da ... (vezi toată discuția)
Concediul crestere copil madalina2015 madalina2015 Daca am lucrat de pe 1.08.2014 pana pe 23.10.2014 si dupa care am mai lucrat incepand cu data de 12.12.2014 si urmeaza sa nasc in luna septembrie, ma incadrez ... (vezi toată discuția)