avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical

Am avut un accident in timpul programului de munca , mai exact cand ma duceam la baie. Pe scarile rulante a cazut cineva peste mine si am suferit o fractura la un picior si entorsa la cel de al doilea,angajatorul mi-a spus ca nu imi poate plati concediul medical pentru ca nu am 3 luni la ei si nici accident de munca nu se considera. Eu am stat 2 saptamani acasa fara sa fiu platita si ar mai trebui sa stau dar nu stiu ce sa fac. Ma puteti ajuta? Pot sa fac cumva ? Nu pot sa stau in picioare ma dor foarte tare picioarele si la unul din ele am o orteza.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:00, 29 Octombrie 2019
Buna ziua,
De unde stie dumnealui ca nu este accident de munca?
Eu cred ca se poate incadra la acest punct
Art. 30 din legea 319/2006
f) accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceştia, în timpul programului de muncă, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;
Sau va puteti inddrepta, printr-o actiune in civil, impotriva persoanei ce v-a accidentat.
Evenimentul produs trebuia comunicat de catre angajator si cercetat de o comisie desemnata de angajator. Dosarul de cercetare se trimite spre avizare la ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, ITM avizeaza dosarul de cercetare si firma intocmeste formularul FIAM si inregistreaza AM.
Sunt aplicabile prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca angajatorul nu a comunicat evenimentul la ITM puteti sesiza dvs. ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
ITM va dispune firmei sa cerceteze evenimentul produs.
Angajatorul trebuie sa va dea PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formularul FIAM.
Pentru accidente de munca sunt aplicabile prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP.
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Accidentele de munca se platesc indiferent de vechimea la locul de munca din Fondul national unic pentru AM si BP gestionat de CJP, fond la care cotizeaza obligatoriu, lunar, toti angajatorii.
-art. 19
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru
reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a
indemnizaţiilor o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a
stabilit să se plătească contribuţia.
(4) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru
reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se utilizează numărul de zile lucrătoare din luna în care se acordă concediul medical sau, după caz, se solicită alte drepturi de asigurări sociale.
(5) La stabilirea numărului de zile lucrătoare din luna în care se acordă dreptul de asigurări
pentru accidente de muncă şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbători legale în care nu se lucrează.
Trebuie sa cereti si sa obtineti concedii medicale pentru toate zilele cat stati acasa.
Angajatorul a spus ca nu este accident de munca, ca avocatii lor au spus asta.
Puteti face o sesizare la ITM si sa vedeti ce spun si dumnealor.
Si pentru plata concediului medical pentru accident/boala obisnuit/a trebuie sa fii cotizat cel putin 6 luni in ultimul an dinainte de accident la sanatate,
Da cat timp sunteti angajata la dumnealui si ce ocupatie ati avut in ultimul an?
Din luna septembrie sunt angajata la actualul loc de munca, iar pana la el am lucrat in alt domeniu

Ionut.ion a scris:

Puteti face o sesizare la ITM si sa vedeti ce spun si dumnealor.
Si pentru plata concediului medical pentru accident/boala obisnuit/a trebuie sa fii cotizat cel putin 6 luni in ultimul an dinainte de accident la sanatate,
Da cat timp sunteti angajata la dumnealui si ce ocupatie ati avut in ultimul an?

Alte discuții în legătură

Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, lucrez din octombrie 2021 la un magazin. săptămâna ... bacau73 bacau73 Buna ziua, Lucrez din octombrie 2021 la un magazin. Saptamina trecuta, manipulind marfa expusa pe rafturi, mi-am rupt un deget. Am fost la doctor, mi-a pus ... (vezi toată discuția)
Bună, daca am avut accident rutier în timpul deplasării de ... Remili Remili Bună, Daca am avut accident rutier în timpul deplasării de la domiciliu catre locul de munca dar medicul de familie mi-a dat medical cu cod de ... (vezi toată discuția)