Am postat aici raspunsul ANSPDCP pentru blocul nostru, nu stiu ce a intrebat presedintele.
[ link extern ]
Eu cred ca trebuie acordul tuturor locatarilor deoarece DGPR (Regulamentul UE 2016/679) se refera la circulatia libera a persoanelor, membrilor UE, nu la administrarea de-a valma a spatiilor comune la bloc.
Va rog sa-mi explicati pe un limbaj comun ce inseamna Big Brother. Adica discutii contradictorii si ambitii fara sfarsit intre locatari. Eu cred ca ANSPDCP abureste raspunsurile cu privire la DGPR la Asociatiile de Proprietari.
Am intrebat asta la ANSPDCP si nu mi-au raspuns:
Buna ziua,
Va rog sa-mi dati un raspuns legal clar.
Camerele video la bloc, la Asociatiile de Proprietari, se instaleaza cu acordul scris al tuturor proprietarilor, locatarilor sau cu acordul majoritatii?
In legea asociatiilor de proprietari, Legea 196/2018, la art 49 scrie ca deciziile in cadrul asociatiei se iau cu acordul majoritatii, dar deciziile asociatiei de proprietari nu pot incalca legislatia in vigoare de mai jos:
Articolul 226, din Legea 286/2009 (Noul Cod Penal), intrat în vigoare după 1 februarie 2014 prevede.
(1) Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință (partile commune) ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
Limitele Legii 196/2018
Dreptul la viaţă privată e unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocată voinţa majorităţii proprietarilor condominiului,
Constitutia Romaniei
Art. 26 – Viaţa intimă, familială şi privată
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.
Acordul individual şi explicit e obligatoriu? Eu stiu ca da.
În acest scop, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012.
La articolul 6 al actului normativ menţionat scrie fix aşa:
Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.
Regulament UE 2016 / 679, cere consimtamantul persoanei vizate de prelucrarea datelor sale personale.
Art. 6 din Regulament UE 2016 / 679, adica descrierea evolutiei tehnologice nu inlocuieste consimtamantul persoanei vizate de prelucrarea datelor sale cu caracter personal.
Cu respect, Nume prenume
In plus consimtamantul se poate retrage conform Regulamentului UE 2016/679, care a intrat in vigoare in 2018. Ce fac cu proprietarii noi care nu au fost inscrisi (nu au aderat) la judecatorie ca facand parte din asociatia de proprietari?
Ce fac cu chiriasii care nu se supun sub umbrela consimtamantului de 50+1 la care face referire ANSPDCP?