avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment scris

Sunt angajata unei companii nationale si mi s-a facut raport de sanctionare cu avertisment scris. As dori sa intreb daca in urma cercetarii disciplinare la care am fost supusa nu apare in decizia emisa niciun fel de mentiune cu privire la apararea formulata de mine, decizia de sanctionare poate fi contestata prin invocarea nulitatii absolute?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:55, 5 Decembrie 2009
Sanctiunea cu avertisment puta sa fie aplicata si fara efectuarea cercetarii disciplinare. Nu stiu fapta dar v-as sugera sa va ganditi daca merita contestata.
1. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2. Avertismentul este cea mai mica sanctiune care se poate da si ea se ridica automat peste o perioada inscrisa in regulamentul intern al unitatii.
3. O sanctiune, oricare ar fi ea, ramane la dosarul de personal al salariatului de la firma care l-a sanctionat, nu il insoteste pe salariat pe la toti angajatorii.
4. Un proces pentru un avertisment mi se pare prea mult.
Totusi, si pentru avertisment se ajunge in instanta....mai ales cand unele institutii sau societati au prevazut in regulamentul de ordine interioara ca la 3 avertismente se poate desface CIM....(ceva de genul acesta au cei de la ambulanta ....am vazut astfel de dosare in instanta).
In ceea ce priveste cercetarea disciplinara ....si pt avertisment se efectueaza cercetarea disciplinara.
Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
In opinia mea am avut in vedre:

Art. 264. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;

Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art.264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

cat si faptul ca, fiind o sanctiune usoara, nu ar merita sa genereze un conflict ulterior cu angajatorul. Toti gresim mai mult sau mai putin dar trebuie sa avem curajul sa ne asumam si responsabilitatea greselii. Sanctiunea trebuie interpretata ca un instrument coercitiv si nicidecum ca un act de pedepsire.

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara utc utc Buna ziua, Salariatul refuza sa dea nota explicativa Ce este de facut? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara naida gabriel naida gabriel decid sa dau un avertisment scris unui salariat, ca sanctiune pentru o abatere disciplinara. mai este necesara efectuarea unei cercetari disciplinare ... (vezi toată discuția)