avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Platitor de TVA sau nu ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Platitor de TVA sau nu ?

Avem un PFA care are venituri facturate in cursul anului sub plafonul care il obliga sa devina platitor de tva de 300.000 lei. In acelasi timp, persoana fizica este proprietar al unor imobile pe care le inchiriaza ca particular, platind impozit pe chiriile incasate, impozit declarat in aceeasi declaratie unica in care sunt declarate si veniturile PFA. In cazul in care veniturile facturate pe PFA _impreuna_ cu sumele incasate din chirii depasesc plafonul de 300.000, PFA-ul devine platitor de TVA ? Sau sumele incasate din chirii nu se considera la calcul ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Radu Varciu , Consultant fiscal 08:59, 18 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiriile sunt scutite de TVA, asa ca acest PFA nu va deveni platitor de TVA in conditiile descrise de dvs mai sus.
Va multumesc!
Cu placere !
In raspunsul pe care l-am dat anterior am presupus ca cele doua activitati sunt independende una de cealalta. De aceea revin cu noi precizari.
Ca PFA-ul sa nu devina platitor de TVA trebuie ca activitatea de inchiriere sa fie accesorie activitatii principale. Inchirierea este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct 70 alin (4) -Normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal:
a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.
Eu zic ca toate aceste 3 conditii sunt indeplinite si PFA-ul nu trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA.
Imobilele inchiriate sunt achizitionate inainte de infiintarea PFA-ului, este vorba de un numar de contracte sub 5, si nu au nicio legatura cu activitatea PFA-ului (care este cod CAEN 6202 cu norma de venit).

Alte discuții în legătură

Depasire plafon 35000 e neplatitor tva Daniela1974 Daniela1974 Am o societate neplatitoare de TVA cu activitate de baza intretinere corporala si activitate accesorie declarata prin act constitutiv inchirierea si ... (vezi toată discuția)
O ong neplatitoare de tva a achizitionat un autoturism ana.infoserv ana.infoserv O ONG neplatitoare de TVA a achizitionat un autoturism pentru desfasurarea activitatii. Doreste sa vanda autoturismul amortizat partial. Veniturile din ... (vezi toată discuția)
Plafonul de tva de 300.000 lei se referă doar la incasari? eduard56463 eduard56463 Plafonul de tva de 300.000 Lei se referă doar la incasari? adica ce am facturat si încasat? sau si la banii cheltuiți pt desfășurarea activității ( ... (vezi toată discuția)