avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cercetarea fondului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cercetarea fondului

daca o judecatorie ramane in pronuntare pe o exceptie ( lipsa calitate procesuala activa a unei reclamante, numai pt care partile au pus concluzii ) si solutioneaza fondul ( desi in incheierea de sedinta si sentinta arata ca ramasese in pronuntare pe exceptie ) - fara sa se discute probe sau sa se solicite altele, fara sa se puna concluzii pe fond, fara sa uneasca exceptia cu fondul - se poate spune ca a cercetat fondul sau nu?
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
motabe, utilizator
Buna ziua !
Daca se admite exceptia, este legal dar si logic sa nu se mai judece fondul.
Regula care guverneaza ordinea solutionarii acestor exceptii este cuprinsa in art. 137 alin.1 din Codul de procedura civila, potrivit caruia, inainte de a intra in cercetarea fondului, instanta trebuie sa se pronunte mai intai asupra exceptiilor de procedura, precum si asupra celor de fond, care fac de prisos, in totul sau in parte, cercetarea in fond a pricinii. Potrivit art. 137 alin. 2 din Codul de procedura civila, exceptia va putea fi unita, in mod exceptional, cu fondul, atunci cand pentru judecarea sa este necesara administrarea de dovezi in legatura cu dezlegarea in fond a pricinii( nu este cazul in ceea ce ne prezentati).
Cu stima !
instanta nu a solutionat exceptia, ci desi a ramas in pronuntare pe ea a solutionat direct fondul fara sa zica nimic de exceptie
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
motabe, utilizator
CRed ca mai bine ne spuneti care era obiectul, care era exceptia ( cum era formulata exact) si minuta... ca asa e tare greu...
In plus, mai spuneti de o incheiere si de o sentinta, ca si cum ar fi doua lkucruri separate, cand la ultima sedinta nu mai exista si incheiere, doar sentinta, deci e neclar, poate reveniti cu amanunte.
in proces erau 2 reclamante si am ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale active cu privire la una dintre ele. Instanta a ramas in pronuntare pe acesta exceptie, pronuntare pe care a amanat-o 1 sapt, cand am vazut ca a solutionat fondul si nu exceptia. in incheierea de sedinta si in practicaua se arata ca ramasese in pronuntare pe exceptie dar ea a solutionat fondul.
nu a unit exceptia cu fondul, nu s-au dezbatut probe si nici nu a dat cuvantul pe fond partilor.
eu consider ca nu s-a cercetat fondul voi?
Nu pot da o parere asa, fara sa stiu macar exact dispozitivul.
Care incheiere de sedinta? Repet: ori e sentinta pentru ultima sedinta, ori e incheiere... Ori una, ori alta.

Alte discuții în legătură

Exceptiile au intaietate asupra fondului? Ramona24 Ramona24 speta Paratul solicita intr -o cauza CIVILA- in pretentii - supendarea acesteia in temeiul art 413 alin 1 deoarece solutionarea acestuia atarna de ... (vezi toată discuția)
Exceptiile procesuale law_and_order law_and_order buna seara! invat pentru examen la procedura civila si va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: cum se rezolva exceptiile procesuale? de exemplu daca ... (vezi toată discuția)
Recurs - casare cu retinere sau cu trimitere? eugen82 eugen82 Am termen recurs , la fond nu s-a cercetat fondul, a fost respinsa cererea pe exceptie. Prin cererea de recurs am solicitat casarea si trimiterea spre ... (vezi toată discuția)