Bună ziua, am lucrat în condiții de grupă I de muncă (în mediu toxic, cu substanțe periculoase) între 1993 și 2009 într-o societate privată unde asociat unic și administrator era o rudă de-a mea. În martie 2009 firma a intrat în procedura de insolvență, cu care ocazie am aflat că administratorul și contabilul societății, prin săvârșirea unui cumul de infracțiuni (fals, uz de fals, declarații incomplete sau nedepunerea acestora etc.) au practicat evaziunea fiscală. Printre altele, nu mi-au înregistrat actele de angajare și nu mi-au plătit contribuția. În contabilitatea firmei au înregistrat totul ca și cum ar fi fost activitatea corectă, mi-au reținut din salariu contribuțiile ca și cum le-ar fi depus în contul impozitelor mele. În timpul insolvenței nu am putut să mă înscriu în masa creditorilor deoarece, eu, victima infractorilor, am fost bănuit de evaziune fiscală și chiar, lichidatorul a solicitat și atragerea răspunderii mele personale. Între timp, cei doi infractori au decedat, ca să fie lucrurile și mai complicate... După cinci ani (în 2014) de proces de insolvență, câtă vreme am fost și reprezentantul procesual al societății în insolvență, judecata s-a încheiat prin soluții definitive: s-a respins categoric cererea de atragere a răspunderii personale; s-a constatat că societatea nu mai dispune de venituri/bunuri urmăribile și s-a dispus radierea societății. Bun, am scăpat de o represiune nedreaptă, dar... eu ce fac acum cu anii mei de vechime și cotizația despre care am crezut că este achitată în contul meu ? Situația a fost creată de doi infractori, faptele lor au fost evidențiate ca atare în dosarul de insolvență, dovedite chiar dacă ei erau deja morți. Acțiunile/inacțiunile lor, încălcând norme cu caracter imperativ și prohibitiv, stau sub semnul nulității absolute. Eu nu sunt un autor sau complice ori persoană care a participat în vreo altă formă la infracțiuni sau fapte delictuale civile, sunt PARTEA VĂTĂMATĂ. Conținutul procesului de insolvență mi-a demonstrat nevinovăția: nu am dus societatea în insolvență și nu am realizat eu evaziuni fiscale sau altfel de acte ilicite de dreptul muncii sau de drept civil. CUM mi se poate face recunoașterea activității de muncă (vechimea) pentru perioada 1993-2009 (de la înființarea societății până la insolvență) și mai ales, CUM pot achita contribuția aferentă ? Nici nu mai îndrăznesc să întreb CINE s-o achite, căci în lipsă de vinovați aflați în viață și bunuri urmăribile, dovedesc degeaba vinovăția lor...